Ruoka

Nyt vietetään yrttiviikkoa: Kotikasvatus onnistuu valoisalla ikkunalaudalla

Yrttien kotikasvatus on helppoa. Myös herneenversojen kasvatusta kannattaa kokeilla.
Meri Vilen
Kissan nenään rosmariini tuoksuu ehkä paremmalta kuin sen viereen istutettu basilika.

Kevättä kohti mentäessä ja valon määrän lisääntyessä alkaa monen kotipuutarhurin ikkunalaidoilla vihertää. Yrttien kotikasvatus on helppoa, kun istuttaa kertaalleen syödyt kaupan ruukkuyrtit isompaan ruukkuun ja muistaa kastella.

Ruoansulatusta parantava aromikas basilika on varsin kylmänarka. Sen kanssa joutuu olemaan tarkkana pakkaskelillä, ettei kotiin päädy jo valmiiksi nahistunut kasvi. Paahteisella ikkunalaudalla se kuitenkin viihtyy. Se on kesäkelillä varsin helppohoitoinen ja runsassatoinen kaveri.

Rosmariini on monivuotinen kasvi ja siksi melko hidaskasvuinen yrtti. Rosmariinia on vaikea saada Suomen oloissa talvehtimaan sisätiloissa. Kesän ajan se jaksaa rehottaa iloisesti. Se sopii erinomaisesti mausteeksi muun muassa uunikasvisten seuraan. Sitä voi lisätä myös erilaisiin teesekoituksiin.

Helppo ja herkullinen teeyrtti on myös monikäyttöinen minttu. Kasvimaalla se voi levitä riesaksi asti, mutta ruukun rajallisessa tilassa se pysyy hyvin aisoissa.

Yrttien lisäksi ikkunalaudalla voi kasvattaa myös helppoja ja herkullisia herneenvarsoja. Alle euron pussista tavallisia hernekeittoherneitä täytettä saa moneen salaattiin ja leivän väliin.

Herneet kannattaa kylvää laakeaan astiaan. Vuorokauden mittainen liotus nopeuttaa kasvuun lähtöä. Multaa astian pohjalle tarvitaan muutama sentti. Herneet peitetään ohuella multakerroksella.

Viikon kuluttua istutuksesta versot kurottelevat jo useamman senttimetrin korkeuteen. Kahden viikon sisällä niitä voi jo napsia lautaselle.

Satoa herneenversoista kannattaa korjata säännöllisesti. Parhaimmillaan herneenversot ovat 10–15 sentin mittaisina.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

MTV: Belgialaislääkärit uhkaavat vegaanilasten vanhempia huostaanotolla – ruokavalio voi vaarantaa terveyden

Haluaisitko perustaa oman viinatehtaan? Virkamies kertoo, mitä se vaatii

Söin täällä: Matildankartanossa ei ole ruokalistaa

Syötkö kananmunan päivässä? Tuoreen tutkimuksen mukaan se tai runsas kolesterolin saanti ei lisää riskiäsi aivoinfarktiin