Ruoka

Ethän anna grilliruuan jämiä koirallesi? Ne voivat olla sille vaaraksi

Seurauksena voi olla pahimmassa tapauksessa suolistotukos.
Kari Salonen
Vaikka koirat pitävät luiden pureskelusta ja luun pureskelu on hyväksi koiralle, on tärkeää pitää mielessä, että ainoastaan eläinkaupoissa myytävät luut ovat koiralle sopivia.

Koiraa on mukava hemmotella grillatessa. Agria Eläinvakuutus muistuttaa kuitenkin, että monet grilliherkut eivät sovellu koiralle vaan voivat aiheuttaa vaaratilanteen.

Vaikka koirat pitävät luiden pureskelusta ja luun pureskelu on hyväksi koiralle, on tärkeää pitää mielessä, että ainoastaan eläinkaupoissa myytävät luut ovat koiralle sopivia. Älä siis anna koiralle luita omasta ruuastasi, esimerkiksi siipikarjan tai possun luita. Älä myöskään anna koiralle ruotoja sisältäviä kalanjämiä.

Luunpalaset ja kalanruodot ovat siinä mielessä ikäviä, että ne voivat aiheuttaa haavoja koiran suuhun, nieluun ja ruoansulatuskanavaan. Toisaalta ne voivat myös jäädä jumiin koiran kitalakeen tai ruokatorveen. Näin voi käydä varsinkin silloin, jos koira on innokas herkuttelija ja se hotkii herkkupalat pureskelematta niitä kunnolla.

Varovainen kannattaa olla myös grillivartaiden kanssa. Puisista grillivartaista voi nimittäin irrota tikkuja koiran suuhun ja ruoansulatuskanavaan. Älä anna niitä koiralle nuoltavaksi. Tikut voivat pahimmassa tapauksessa tehdä reikiä koiran vatsalaukkuun ja suolistoon.

Tyhjäksi syötyä maissintähkääkään ei kannata antaa pureskeltavaksi karvaiselle ystävälle, sillä koira saattaa niellä sen ja tähkä voi jumittua koiran ruoansulatuskanavaan. Lopputuloksena voi olla vaarallinen suolistotukos.

Mausteiset ja suolaiset grilliruoat eivät nekään ole koiran vatsalle hyväksi. Suuri määrä suolaista ruokaa voi nimittäin aiheuttaa koiralle suolamyrkytyksen. Lisäksi sekä raaka että kypsennetty sipuli ovat koiralle vaarallisia, joten niitäkään ei kannata antaa koiralle.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

VR juottaa liikematkustajille tanskalaista ja brittiläistä kahvimaitoa: "Markkinoilla ei ole kotimaista vaihtoehtoa"

Mikko Kärnä haluaa pohjoismaisen ruokavalion UNESCO:n kulttuuriperintöluetteloon: "Lumen ja jään keskellä kasvaneille kansoille lihan sekä kalan hyödyntäminen on ollut välttämätöntä selviytymisen kannalta"

Söin täällä: Lounaalla laineilla – maisemaristeilyllä saa silliä ja kuulee Helsingin historiaa päälle

Lidl kertoo lisänneensä suomalaista ruokavientiä roimasti – "Ei ole mitään syytä hidastaa tahtia"