Villiruuan suosiota vauhditetaan koulutuksella
Voikukka! Vuohenputki! Keittiömestarit ja opettajat hihkuvat löydöilleen keväisessä luonnossa. Villikasvien keräämisestä on tulossa uuden koulutuksen hitti.
Jarmo Åke, Sini Garam , Sami Tallberg, Eija Lehmuskallio ja Raija Kivimetsä tunnistavat villiyrttejä. Kuva: Markku VuorikariRavintolakoulu Perhossa on aloitettu ammattilaisille tarkoitettu villiruokakoulutus, jota on tarkoitus laajentaa ravintola-alan oppilaitoksiin koko maahan.
Alan opettajista koostuva pilottiryhmä perehtyi viime viikolla villiyrtteihin ja kaloihin. Syksyllä jatketaan marjoihin, sieniin, poroon ja riistaan. Kurssin suorittaneet voivat toimia villiruokakouluttajina.
Valtakunnalliseksi suunnitellulla valinnaisella koulutuksella varmistetaan, että ruoka-alan ammattilaiset eri puolilla Suomea osaavat tuoda monipuolisesti esiin maakuntien omat villiruuat.
"Tavoitteena on, että Suomessa on itsenäisyyden juhlavuonna 2017 vähintään sata osaavaa villiruokakokkia", kertoo suomalaista ruokakulttuuria edistävän ELO-säätiön johtaja Seija Kurunmäki.
Villikasvien myynti ja jatkojalostus on keskittynyt Pohjois-Savon ja Lapin alueille.
"Luonnonkasveista ei Suomessa vielä oikein osata tehdä liiketoimintaa, mutta ala on kasvussa ja minuun on viikoittain yhteydessä alalle aikovia henkilöitä", kertoo toimialapäällikkö Anne Ristioja Lapin elykeskuksesta.
Yrttineuvoja ja kehittäjä Eija Vuorela Sallasta pitää Suomen metsien puhtautta merkittävänä markkinointivalttina.
"Metsämme ovat todella puhtaita. Tämä on markkinoinnin näkökulmasta merkittävä asia. 87 prosenttia koko Suomen maapinta-alasta on luomukelpoista."
Yrttien poiminta on merkittävä sivutulolähde maaseudun ihmisille.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

