Eviran ylitarkastaja neuvoo, miten raakamaidon kanssa kuuluu toimia: "En minä ainakaan uskaltaisi riskeerata lapsiani enkä itseäni"
Aiemmin lääkäri on varoitellut, ettei raakamaitoa tulisi käyttää kuumentamattomana.
Kuumentamisen lisäksi kannattaa ylitarkastajan mukaan kiinnittää huomiota siihen, että raakamaito tulee käytettyä tuoreena. Kuva: Pekka HannilaMT kertoi aiemmin Mediuutisten jutusta, jossa lääkäri varoitteli raakamaidon vaaroista. Epidemiologiaeläinlääkäri totesi, että epidemiaselvitysten mukaan myös perusterveet aikuiset voivat sairastua raakamaidossa olevista taudinaiheuttajista.
Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Pirjo Korpela huomauttaa Maaseudun Tulevaisuudelle, että myös Evira on linjannut, että raakamaito kannattaa kuumentaa ennen sen käyttöä. Korpelan mukaan linjaus koskee kaikkia raakamaidon käyttäjiä.
"En minä ainakaan uskaltaisi riskeerata lapsiani, enkä itseäni juomalla sitä kuumentamattomana", Korpela sanoo.
Kuumentamisen lisäksi kannattaa ylitarkastajan mukaan kiinnittää huomiota siihen, että raakamaito tulee käytettyä tuoreena. Korpela suosittelee käyttämään raakamaidon yhden päivän aikana sen lypsämisestä.
"Ei raakamaito ole mikään säilyvä tuote", hän sanoo.
Vielä joitain vuosia sitten Evira neuvoi, että raakamaito pitää kuumentaa, mikäli sitä tarjotaan riskiryhmille. Myöhemmin Evira on alkanut suosittelemaan raakamaidon kuumentamista siitä huolimatta, kuka sitä käyttää. Linjauksen muutoksen taustalla on Korpelan mukaan muutaman vuoden takainen yersinia-bakteeriin liittyvä ruokamyrkytysepidemia.
Lisätietoa raakamaidosta löydät elintarviketurvallisuusvirasto Eviran sivuilta.
Lue lisää:
Lääkäri Mediuutisissa: Jopa perusterve aikuinen voi sairastua raakamaidosta
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
