Ranskalainen sipulikeitto vie makumatkalle Pariisiin
Tätä keittoa lusikoimalla pääsee pienelle ruokapöytämatkalle suoraan Pariisiin.
Sipulikeiton valmistaminen ottaa aikaa, mutta makumaailma on pikayhteys suoraan Pariisiin. Kuva: Sanne KatainenSipuli on edullinen kasvis, joten keittoon niitä käytetään runsaasti. Keiton herkullisuuden salaisuus on sipulirenkaiden pitkässä kuullotuksessa, sekä keiton haudutuksessa. Voimakas juustoraaste ja vaalea maalaisleipä kruunaavat makunautinnon.
Ranskalainen sipulikeitto
noin 6 annosta
- Ainekset
- noin 1 kg sipulia
- 3 valkosipulinkynttä
- 25 g voita
- 1 tl sokeria
- 2 dl valkoviiniä
- 10 dl vettä
- 1 lihaliemikuutio
- 1 tl timjamia
- 2 laakerinlehteä
- ½ tl suolaa
- ½ tl muskottipähkinää
- ½ tl mustapippuria
- Lisäksi
- 4 viipaletta vaaleaa maalaisleipää
- 150 g juustoraastetta (mustaleima emmental tai gruyére)
Valmistusohje
Kuori ja viipaloi sipulit. Hienonna valkosipulit.
Kuullota sipuleita voissa kattilassa noin viisi minuuttia. Lisää sokeri. Jatka kuullottamista vähintään puolen tunnin ajan ahkerasti sekoitellen.
Lisää valkoviini ja anna sihahtaa. Lisää lihaliemi, timjami, laakerinlehdet, suola ja mausteet. Anna hautua hiljaa kiehuen noin 20 minuuttia.
Paahda leipäviipaleet ja siirrä ne uunipadan pohjalle. Ripottele päälle 2/3 juustoraasteesta. Kauho keitto viipaleiden päälle. Peitä pata kannella ja nosta 150-asteiseen uuniin tunniksi.
Ripottele loppu juustoraaste keiton päälle ja nosta uunin lämpö 225 asteeseen. Jatka kypsentämistä, kunnes juusto on kauniisti gratinoitunut, eli 5–10 minuuttia.
Tarjoa sipulikeitto valkoviinin kanssa.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

