Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Tahmaiset grilliribsit

    Ribsien eli rimpsujen mehukkuuden salaisuus on etukäteiskypsennyksessä. Sitkeähkö liha mureutuu hautuessaan hiljaa poreilevassa makuliemessä kattilassa liedellä tai 125-asteisessa uunissa. Keitinliemestä syntyy kokoon keittämällä myös grillauskastike. Varaa luista liha reilusti enemmän kuin luutonta, 300–350 grammaa henkeä kohden. Viimeistely eli kuumennus ja ruskistuminen tapahtuvat grillin hehkussa.
    Kun grillikylkirivit on etukäteen keitetty kypsiksi, riittää niille nopea kuumennus grillissä.
    Kun grillikylkirivit on etukäteen keitetty kypsiksi, riittää niille nopea kuumennus grillissä. Kuva: Kari Salonen

    Tahmaiset grilliribsit

    6 annosta

    Ainekset

    • noin 2 kg ribsejä eli porsaan kylkiluita rivinä

    Keitinliemi

    • 1 sipuli
    • 2 valkosipulinkynttä
    • noin 6 dl kolajuomaa
    • noin 6 dl omenatäysmehua
    • ½ dl soijakastiketta
    • 2 rkl punaviinietikkaa
    • 2 laakerinlehteä
    • ¾ rkl suolaa
    • 1 tl (savu)paprikajauhetta
    • ½ tl mustapippuria rouhittuna

    Valmistusohje

    Nosta grillikylki huoneenlämpöön noin tunti ennen keittämistä. Ota esille kattila (vetoisuus noin 4 ½ litraa), johon rullalle kiepautetut tai pätkityt ribsit mahtuvat mahdollisimman tiiviisti. Näin keitinlientä tarvitaan mahdollisimman vähän.

    Kuori ja silppua sipulit. Kumoa ne kattilaan ja mittaa mukaan kolajuoma, omenamehu, soijakastike ja etikka. Lisää mausteet ja sekoita. Upota ribsit kattilaan ja hauduta niitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 45 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä niin, että lihat peittyvät.

    Anna ribsien vetäytyä liemessä 15 minuuttia. Varmista veitsellä, että liha on kypsää. Liha on mureaa, kun se irtoaa helposti luusta.

    Nosta lihat ja laakerinlehdet pois kattilasta keittiöpihdeillä ja keitä lientä kokoon kovalla lämmöllä, kunnes sitä on jäljellä noin kolme desilitraa. Aikaa tähän kuluu 45–60 minuuttia.

    Soseuta halutessasi sattumat sauvasekoittimella. Kastike paksunee jäähtyessään.

    Sivele kastiketta kevyesti ribseille ja grillaa molemmin puolin välillä käännellen. Tarjoa loppu kastike erikseen.

    Vinkki: Jos aikapula yllättää, löydät oikotien kaupan kylmäaltaasta. Nappaa mukaan valmiiksi kypsennettyjä, vakuumiin pakattuja ribsejä. Usein pakkaus sisältää myös pussillisen mausteista grillauskastiketta.