Mustaherukkakakku
Kuorrutetun kuivakakun sisällä piilee mehevä mustaherukkaraita. Tähän juhlavaan kakkuun tulee vain ripaus leivinjauhetta, joten sen koostumus on tiivis.
Tähän kuivakakkuun tulee vain ripaus leivinjauhetta, joten koostumus on tiivis. Kakun sisällä piilee mehevä mustaherukkaraita. Kuva: Jaana KankaanpääMustaherukkakakku
Mustaherukkasose
- 3 dl jäisiä mustaherukoita
- ½ dl sokeria
- 2 rkl vettä
Kakkutaikina
- 175 grammaa voita
- 3 ½ dl sokeria
- 4 munaa
- 4 ½ dl vehnäjauhoja
- 2 tl vaniljasokeria
- ¼ tl leivinjauhetta
- ¾ dl maitoa
- 1 tl perunajauhoja (raitaan)
Kuorrutus
- 2 rkl mustaherukkasosetta
- noin 3 dl tomusokeria
- 1 rkl vettä
Valmistusohje
Valmista ensin mustaherukkasose. Keitä mustaherukoita, vettä ja sokeria kattilassa viitisen minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä sose.
Voitele ja korppujauhota vähintään 1,8 litran kakkuvuoka.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöiset munat yksitellen, ja vatkaa joka munan jälkeen hyvin, jottei taikina juoksetu.
Lisää kuivat aineet vuorotellen maidon kanssa.
Ota taikinasta noin 2 dl erilleen ja sekoita siihen 1 tl perunajauhoja ja 3 rkl mustaherukkasosetta. Säästä loput soseesta kuorrutusta varten. Laita noin puolet taikinasta vuokaan, sitten mustaherukkaraita ja loput taikinasta.
Kääntele haarukalla taikinaa, jotta se raidottuu kauniisti.
Paista kakkua uunissa 175 asteessa alatasolla noin tunti. Anna jäähtyä hetki kakkuvuoassa ja kumoa.
Valmista kuorrutus. Purista sose ensin siivilän läpi. Sekoita tomusokeri ja mustaherukkasose ja kuorruta kakku.
Lisää tarvittaessa vettä tai tomusokeria, jotta saat kuorrutteesta sopivan paksuista.
Ripottele halutessasi vielä pehmeään kuorrutteeseen nonparelleja.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

