Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Ihanassa piirakassa yhdistyy raparperi ja pannacotta – täydellinen herkku kesäpöytään

    Raparperi-pannacottapiirakan juju on maustetut raparperit ja mausteliemi, jotka antavat piirakalle ihanan maun.
    Mikä olisikaan varmempi ja muistorikkaampi kevään ensi nousija kuin raparperi?
    Mikä olisikaan varmempi ja muistorikkaampi kevään ensi nousija kuin raparperi? Kuva: Sanne Katainen

    Perinteisen piirakan sijaan nyt valmistetaan pannacottapiirakka, joka viimeistellään makeassa mausteliemessä kiehautetuilla raparperinpaloilla. Vaniljainen, kanelinen ja aavistuksen pippurilla puraiseva maku hurmaa jokaisen.

    Piirakkaan voi käyttää tuoreiden raparperien sijaan myös pakastettuja paloja, mutta keittämisen sijaan ne kannattaa vain kiehauttaa, jotta pysyvät koossa.

    Raparperi-pannacottapiirakka

    noin 10 annosta

    • Ainekset
    • Taikina
    • 100 g voita tai margariinia
    • 1 dl sokeria
    • 2 ½ dl vehnäjauhoja
    • 1 tl leivinjauhetta
    • 1 rkl kylmää vettä
    • Täyte
    • 5 liivatelehteä
    • 5 dl kuohukermaa
    • 2 dl maustamatonta jogurttia
    • ½ dl sokeria
    • 1 vaniljatanko
    • Raparperit
    • 4–5 raparperinvartta
    • 1 ½ dl vettä
    • 1 dl sokeria
    • ¼ tl kardemummaa
    • ripaus mustapippurirouhetta

    Valmistusohje

    Nypi viileä voi, sokeri, vehnäjauhot ja leivinjauhe muruiksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja siirrä jääkaappiin 30 minuutiksi.

    Kauli tai painele taikina ø 28 cm:n piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita päälle leivinpaperi ja paistoherneitä. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia. Poista herneet ja paperi. Anna jäähtyä.

    Pane liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Mittaa kerma, jogurtti ja sokeri. Leikkaa vaniljatanko pitkittäin kahtia ja raaputa toisesta puolikkaasta siemenet kattilaan. Säästä toinen puolikas raparpereille. Kuumenna ja sekoittele kermaseosta, kunnes sokeri on liuennut ja seos kiehahtaa. Nosta kattila liedeltä. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liuota ne kermaseokseen. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, ennen kuin kumoat seoksen piirakkapohjan päälle. Peitä kelmulla tai lautasella ja nosta jääkaappiin hyytymään vähintään pariksi tunniksi tai yön yli.

    Puhdista raparperit ja leikkaa ne 3–4 sentin paloiksi. Mittaa kattilaan vesi, sokeri, kardemumma ja pippuri. Raaputa mukaan siemenet toisesta vaniljatangonpuolikkaasta. Kiehauta, ja lisää raparperinpalat. Alenna lämpöä ja anna hautua hiljaa kiehuen pari minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja nosta jääkaappiin odottamaan.

    Ennen tarjoamista nostele raparperinpalat sekä kastiketta piirakan päälle. Voit tarjota kastiketta myös erikseen. Piirakkaa leikatessa kastiketta valuu vuokaan, mutta se ei haittaa, sillä se maustaa imeytyessään myös piirakan pohjaa.

    Vinkki: Vaihtoehtoisesti voit käyttää kaupan valmista makeille piirakoille tarkoitettua pakastepiirakkataikinaa.

    Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.