
Nyt säilömään kesän satoa purkkiin ja pikkelssiin!
Kesällä tuoreet marjat ovat mahtavan makuisia. Talven varalle niiden maku ja vitamiinit säilötään sadon ollessa parhaimmillaan. Tuoreista kasviksista tehdään muutama purkillinen pikkelssiä.
Kardemumma ja tuore minttu antavat piristävän säväyksen punaisista marjoista tehtyyn hilloon. Kuva: Carolina Husu
Porkkana-inkiväärihillo on mainio lettuhillo, mutta kokeile myös maalaisleivän ja kypsytetyn juuston kanssa. Kuva: Carolina Husu
Korianterilla maustetut kurkkuviipaleet tuovat aasialaista vivahdetta grilliateriaan. Kuva: Carolina HusuEtikka on samalla sekä säilöntä- että makuaine. Etikasta, suolasta, sokerista ja erilaisista mausteista valmistuu makuliemi. Keittäminen on hyvä tehdä jossain muussa kuin alumiinikattilassa. Sokeri makeuttaa etikkasäilykkeiden liemen. Mikäli haluat kiinteän, hillomaisen rakenteen, vaihda sokeri hillosokeriksi. Esimerkiksi kurpitsasta ja porkkanasta saa maukkaan hillon.
Hillosokeri säilöö, kiinteyttää ja makeuttaa. Tämä hillonkeittäjän apu on kidesokeria, johon on lisätty hedelmäpektiiniä kiinteyttämään ja kaliumsorbaattia parantamaan säilyvyyttä. Kilon pussi riittää kahdelle kilolle marjoja. Litra vadelmia ja herukoita painaa noin 500 g, mustikat noin 700 g.
Kuivan kesän marjat ovat paikoitellen hiukan kevyempiä. Jos käytät vain osan pussista, niin kaada sisältö kulhoon ja sekoita hyvin. Mittaa vasta sen jälkeen hillosokeri kattilaan marjojen päälle. Näin kaikki sokerin ainekset ovat tasaisesti mukana.
Valitse säilöttäväksi puhtaita ja tuoreita raaka-aineita. Marjojen ja kasvisten tulee olla hyvälaatuisia, jotta hillot, mehut ja pikkelssit säilyvät jopa seuraavaan satokauteen. Muista tuhota pieneliöt purkeista ja pulloista ennen täyttämistä.
Liota lasipurkkeja ja -pulloja sekä kansia yön yli kylmässä vedessä. Pese, huuhtele ja kuumenna uunissa 125 asteessa noin 10 minuuttia. Keitä kannet ja korkit kattilassa. Täytä pullot ja purkit piripintaan, jotta hapelle ei jää tilaa.
Punainen marjahillo
noin 1 l
1 l vadelmia
1 l punaherukoita
4 dl hillosokeria
1 dl vettä
1 vaniljatanko
noin 1 dl tuoretta minttua
2 tl kardemummaa
Laita marjat ja vesi kattilaan. Kuumenna ja lisää hillosokeri, halkaistu vaniljatanko, hienonnettu minttu sekä kardemumma. Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia. Kuori vaahto pinnalta. Nosta vaniljatangot pois. Säilö hyvin pestyihin, kuumennettuihin lasipurkkeihin.
Korianteri-kurkkuviipaleet
500 g avomaankurkkuja
2 rkl suolaa
1 tl korianterinsiemeniä
2 1/2 dl valkoviinietikkaa
1 tl sinapinsiemeniä
1 dl ruokosokeria
pari oksaa tuoretta korianteria
Kuori kurkut, jos ne ovat kovakuorisia. Leikkaa kurkut ohuiksi viipaleiksi tai suikaloi juustohöylällä. Ripottele kulhossa viipaleille suola ja nosta kulho peitettynä kylmään 3–4 tunniksi. Huuhdo viipaleet ja taputtele ylimääräinen vesi talouspaperiin.
Jaa kurkut puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin. Murskaa korianterinsiemenet rikki huhmareessa. Paahda siemenmurskaa hiukan pannulla. Lisää pannulle etikka, sinapinsiemenet ja ruokosokeri. Kuumenna ja sekoita samalla, kunnes sokeri on sulanut.
Kaada kuuma liemi kurkkuviipaleiden päälle. Työnnä purkkiin tuore korianterinoksa ja sulje kannet. Anna jäähtyä, säilytä kylmässä. Tarjoa lisäkkeenä.
Porkkana-aprikoosihilloke
noin 9 dl
750 g porkkanoita
1 pussi (250 g) kuivattuja aprikooseja
pala tuoretta inkivääriä
2 dl appelsiinimehua
Liemi
1 dl appelsiinimehua
1/2 dl valkoviinietikkaa
1 dl hillosokeria
Kuori ja paloittele porkkanat sekä inkiväärinpala. Mitä isompi pala on, sen voimakkaampi maku. Laita porkkana- ja inkivääripalat kattilaan aprikoosien ja appelsiinimehun kanssa. Keitä hiljalleen kannen alla, kunnes porkkanat ovat pehmeitä, reilu 20 minuuttia. Soseuta monitoimikoneella tai sauvasekoittimella.
Mittaa liemen mehu ja etikka kattilaan. Kuumenna ja lisää hillosokeri. Kauho porkkanasose liemeen ja kuumenna kiehuvaksi. Annostele sose puhtaisiin purkkeihin tai pakasta pieniin rasioihin.
Sopii hyvin broilerin ja grillatun possulihan lisäkkeeksi.
Kasvispikkelssi
1 kg kasviksia;
porkkanaa, kukkakaalia, lehtisellerin varsia, punaista ja vihreää paprikaa
Mausteeksi
valkosipulinkynsiä, tilliä
Liemi
2 dl väkiviinaetikkaa
3 dl vettä
4 dl sokeria
1/2 rkl maustepippureita
5 neilikkaa
1/2 tl valkopippureita
2 laakerinlehteä
Voit käyttää pikkelssiin kasviksia maun ja saatavuuden mukaan. Kovat kasvikset on hyvä ensin ryöpätä, pehmeät vain paloitellaan.
Leikkaa kuoritut porkkanat ohuiksi suikaleiksi ja jaa kukkakaali pieniksi kukinnoiksi. Ryöppää niitä kevyesti suolalla maustetussa vedessä (litra vettä ja 1 rkl suolaa) noin 3 minuuttia. Viipaloi sellerinvarret ja suikaloi paprikat.
Jaa kasvikset puhtaisiin tölkkeihin, laita jokaiseen purkkiin kuorittu valkosipulinkynsi ja tillinoksa. Kiehauta liemen ainekset ja kaada kuumana kasvisten päälle. Sulje tölkit ja säilytä kylmässä. Pikkelssi on parhaimmillaan noin kolmen viikon kuluttua.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
