Keittiöhygienian uusi salainen ase? Ruokaöljy estää äärimmäisen hyvin bakteerien pesiytymistä
Uuden tutkimuksen mukaan ruokaöljy torjuu bakteereita teräspinnalta.
Öljy täyttää mikroskooppisen pienet naarmut ja halkeamat ja muodostaa vettä hylkivän kerroksen. Kuva: Jaana KankaanpääOhut kerros ruokaöljyä metallipinnalla torjuu bakteereita, selviää kansainvälisen tutkijatiimin tekemässä tutkimuksessa.
Öljy täyttää teräksessä olevat mikroskooppisen pienet naarmut ja halkeamat ja muodostaa vettä hylkivän kerroksen. Se muodostaa esteen taudinaiheuttajille. Kokeissa kävi ilmi, että teollisissa metallista tehdyissä ruuanvalmistuslaitteissa ruokaöljy vähensi jopa tuhatkertaisesti Pseudomonas aeruginosa -bakteereja.
Öljypinnoite on myös aika kestävä, sillä tutkimuksissa sen huomattiin pitävän tehonsa jopa pesun jälkeen.
Vielä tarvitaan lisää tutkimusta ennen kuin tuloksia voidaan hyödyntää keittiössä, mutta ruokaöljyssä saattaa piillä edullinen ja turvallinen tapa estää bakteerien pesiytyminen keittiössä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
