Näillä ohjeilla joulukinkun paistaminen ja ajoitus onnistuvat varmasti: Ota avuksi kinkkukello
Vältä liika joulustressi ottamalla avuksi kinkkukello. Se auttaa ajoittamaan joulukinkun paistamista.Kinkun paistaminen ja oikean paistoajan ajoittaminen voivat tuntua monesta haastavalta. Kinkkukellon avulla voi helpottaa kinkun paistamista ja saada kinkku juuri oikeaan aikaan ulos uunista.
Kinkun valmistamiseen tarvittava aika lasketaan taaksepäin siitä hetkestä, kun haluaa kinkun olevan valmis.
Alta löydät esimerkin kinkkukellon käyttämiseen viiden kilon kinkulle. Huomioi, että työvaiheet on lueteltu valmiista kinkusta paistamisen alkuun.
- Kinkun käärintä leivinpaperiin ja folioon, ja nosto jääkaappiin.
- Kinkun vetäytyminen kuorrutuksen jälkeen huoneenlämmössä 30–60 minuuttia.
- Kuorrutuksen valmistaminen ja nopea paistaminen noin 30 minuuttia.
- Lyhyt kinkun jäähdytys, tarvittaessa verkon poistaminen ja nahan irrottaminen noin 30 minuuttia.
- Kinkun paistoaika noin 5½ tuntia: 1½ tuntia ensimmäiselle kinkkukilolle + 1 tunti seuraaville kinkkukiloille.
Käytännössä siis viiden kilon painoisen kinkun valmistamiseen menee kaikkine vaiheineen reilut seitsemän tuntia.
Tällä laskukaavalla voi siis todeta, että jos haluat, että kinkku on kuorrutettuna ja jäähdytettynä valmiina nostettavaksi jääkaappiin klo 18.00, niin laita noin viiden kilon kinkku uuniin klo 10.30.
Kannattaa huomioida, että esitetyt ajat ovat suuntaa antavia. Tärkeintä on, että kinkku on halutun lämpöinen sisältä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





