Väestönkasvu asettaa suuria haasteita maapallon kantokyvylle – vaarana luontokato
Ruuantuotannon turvaaminen jatkuvasti kasvavalle väestömäärälle asettaa suuria haasteita maapallon kantokyvylle.Elintarviketeollisuusliiton (ETL) kertoo tiedotteessaan, että ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjumiseksi tarvitaan uusia toimia, jotka ovat keskeisiä myös ruokaturvan näkökulmasta.
ETL on aloittanut tämän vuoksi biodiversiteettityön yhdessä jäsenyritysten kanssa.
”Haluamme tukea jäsenyritystemme ponnisteluja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi ja edistää toimia, joilla luontokatoa voidaan estää”, toimialapäällikkö Mari Raininko kertoo.
Tietoa ja tutkimusta luonnon monimuotoisuuden turvaamisesta on jo olemassa, mutta ETL:n mukaan tarvitaan lisää tietoa esimerkiksi luonnon monimuotoisuuden ja muiden ympäristövaikutusten välisistä yhteyksistä.
”Luontokadon pysäyttäminen ei voi jäädä yksittäisten yritysten harteille. Tarvitaan globaalia sitoutumista yhteisiin tavoitteisiin. Odotamme, että YK:n biodiversiteettikokouksessa saadaan sovittua konkreettiset tavoitteet, joiden avulla turvataan luonnon monimuotoisuuden säilyminen, raaka-aineiden kestävä käyttö tulevaisuudessa sekä yrityksille ennakoitavissa oleva toimintaympäristö”, johtava asiantuntija Satumaija Levón sanoo.
ETL on käynnistämässä selvitystyötä suomalaisen elintarviketeollisuuden biodiversiteettivaikutuksista. Tämän pohjalta luodaan linjauksia siitä, miten luonnon monimuotoisuuden säilymistä viedään käytännön tasolla eteenpäin. Toteutumista ohjaa uusi biodiversiteettiryhmä.
”Haluamme toimia niin, että luonnon monimuotoisuus pystytään ulottamaan koko elintarviketeollisuuden toimialalle. Ruoka-alan biodiversiteettityö on hyvä esimerkki siitä, miten tärkeitä asioita voidaan viedä eteenpäin yhteistyöllä ja vapaaehtoisesti”, toimialapäällikkö Raininko sanoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



