Etikkaiset lohipalat ovat tämän salaatin tähti – tillimajoneesi kokoaa maut yhteen
Ruotsissa vakiintunut ja perinteinen tapa valmistaa lohta on marinoida sitä etikkaliemessä.
Lohisalaatti ja tillimajoneesi: Ruotsalaisittain etikkaliemessä maustetut lohipalat ovat salaatin ja tillimajoneesin kanssa herkullinen alkupala. Kuva: Sanne KatainenTämä ruoanvalmistustapa ei aivan vastaa pikkelöintiä tai etikkasäilöntää, joten ilmeisesti siksi sille ei oikein tahdo löytyä edes suomenkielistä nimeä.
Ruotsissa näin valmistettua lohta kutsutaan ”inlagd lax”. Tämä maukas lohi luo alkupalassa tillimajoneesin, vihreän salaatin sekä ohuelti viipaloidun fenkolin kanssa herkullisen makusinfonian.
Lohisalaatti ja tillimajoneesi
4 annosta
- Ainekset
- 400 g lohifileetä
- 2 rkl karkeaa merisuolaa
- 1 punasipuli
- Liemi
- 3 dl vettä
- ¾ dl etikkaa
- 1 ½ dl sokeria
- 12 valkopippuria
- 12 maustepippuria
- 1 tl sinapinsiemeniä
- 2 laakerinlehteä
- Majoneesi
- 1 dl majoneesia
- ½ ruukkua tilliä
- 2 tl sitruunamehua
- Lisäksi
- vihreitä salaatteja
- ½ fenkoli
- mustapippuria
Valmistusohje
Poista lohesta nahka ja leikkaa kala noin 2 × 2 cm kokoisiksi kuutioiksi. Siirrä palat muovipussiin ja lisää suola. Sulje pussi ja kääntele, niin että suola sekoittuu tasaisesti. Nosta jääkaappiin tunniksi. Kääntele pussia muutama kerta suolautumisen aikana.
Kuori ja suikaloi punasipuli.
Mittaa liemen aineet kattilaan ja kuumenna sekoitellen, kunnes sokeri on liuennut. Siirrä jäähtymään.
Kumoa kalat lävikköön ja huuhtele kaikki suola pois. Siirrä kalat ja sipulit lasipurkkiin. Lisää liemi ja nosta purkki jääkaappiin maustumaan seuraavaan päivään.
Tarjoilupäivänä mittaa majoneesi kulhoon. Lisää tilli ja soseuta sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon sitruunamehu.
Kokoa salaatti salaatinlehdistä, ohuista fenkoliviipaleita sekä valutetuista lohipaloista ja punasipulisuikaleista. Viimeistele tillimajoneesilla ja mustapippurilla. Tarjoa heti.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

