Nyt on aika puristaa omenat mehuksi - näin se tapahtuu
Omenamehun teon aika on nyt. Jos itselläsi ei ole puutarhaa, kysy niitä kaverilta. Tänä vuonna omenia riittää monessa pihassa vaivaksi asti.
Omenalajikkeita kannattaa sekoittaa keskenään, jolloin happamat ja makeat maut sekoittuvat täyteläiseksi mehuksi. Kuva: Jaana KankaanpääOmista tai naapurin omenista puristettu omenatuoremehu on täyttä tavaraa ilman mitään lisäaineita. Nyt sitä on aika tehdä, mutta se vaatii vähän vaivaa.
Pieni määrä tuoremehua onnistuu kotona mehulingolla. Purista omenoiden kanssa hiukan kuorittua sitruunaa, jotta väri säilyy kirkkaampana. Apteekista ostettava askorbiinihappo pitää värin vaaleana.
Mehumaijalla voit hauduttaa hapokkaista omenoista mehua ja pakastaa kevyesti sokeroituna. Sokerilisäys ei ole välttämätön, mutta se pehmentää hapokasta mehua.
Jos omenia on paljon, ne kannattaa viedä tuoremehuasemalle. Parhaaseen lopputulokseen pääset, kun leikkaat puhtaista hedelmistä kaikki huonot kohdat pois. Mehun saa mukaansa joko sellaisenaan tai pastöroituna.
Kuumakäsittelemätön mehu tulee pakastaa, koska se ei säily muuten pitkiä aikoja. Kuumennus 80 asteeseen hiukan muuttaa mehun makua, mutta samalla siitä tulee säilyvää.
Omenalajikkeita kannattaa sekoittaa keskenään. Isossa määrässä makea ja hapan mehu sekoittuvat täyteläiseksi.
Pehmeistä omenoista, kuten valkea kuulas, kannattaa tuorepuristaa mehu silloin, kun omenat ovat vielä vähän raakoja. Pehmeistä omenoista ei synny paljon mehua.
Litraan mehua tarvitaan normaalisti vajaa kaksi kiloa omenoita.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
