Speltti hurmaa pähkinäisellä maullaan mutta leipominen vaatii harjoittelua
Speltillä saat pähkinäistä makua leipään, mutta spelttijauhojen käyttö leivonnassa vaatii hieman harjoittelua.Aloita harjoittelu esimerkiksi korvaamalla hiivataikinassa kolmasosa tavallisista vehnäjauhoista puolikarkeilla spelttijauhoilla. Puolikarkeat jauhot ovat täysjyväjauhoja.
Ydinspelttijauhoihin käytetään vain jyvän sisin osa. Käytä niitä esimerkiksi kakkutaikinaan.
Yhdistele samaan leipätaikinaan erilaisia spelttituotteita: jyviä, leseitä ja jauhoja. Lopputulokseksi saat pehmeän pähkinäisen maun.
Jyväleipä
2 kpl
5 dl vettä
1 tl hiivaa
1 dl spelttijyviä
1 dl spelttihiutaleita
1 dl puolikarkeita spelttijauhoja
4 dl vehnäjauhoja
Seuraavana päivänä
1/2 rkl suolaa
1 dl siirappia
4 dl vehnäjauhoja
4 dl puolikarkeita spelttijauhoja
Huuhtele jyvät ja valuta. Kaada haalea vesi isoon kulhoon, murustele hiiva joukkoon, lisää huuhdotut jyvät, sekä hiutaleet ja vehnä- ja spelttijauhot. Anna tekeytyä vuorokauden verran huoneenlämmössä.
Kun jyvät ovat pehmenneet, lisää seuraavana päivänä suola, siirappi ja alusta loput jauhot taikinaan.
Anna kohota.
Vaivaa kohonneesta taikinasta kaksi pyöreää leipää. Leikkaa leipien pintaan syvät viillot niin, että muodostuu neliöt leivän pintaan. Kohota. Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia.
Kopauta pohjaa — leipä on kypsä, kun se kumisee.
Lue lisää reseptivinkkejä Viikonvaihde-liitteestä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

