Kahvi saattaa lievittää tulehdusta – jos sen nauttii tietyllä tavalla, tutkimus paljastaa
Maitokahvissa olevat polyfenolit ja aminohapot saattavat auttaa tulehdusten torjumisessa.
Cappuccino ja muut maitopohjaiset kahvijuomat voivat olla tulehdusten ehkäisemisen kannalta tutkimuksen mukaan hyväksi. Kuva: Jaana KankaanpääSuomalaiset tunnetaan rakkaudestaan kahviin. Moni juo kahvinsa maidolla, josta voi olla terveydellisiä hyötyjä tulehduksia ajatellen.
Kööpenhaminan yliopiston ja Dresdenin teknillisen yliopiston tutkijat ovat tutkineet solukoetutkimuksessa sitä, miten polyfenolit reagoivat aminohappojen eli proteiinien rakennuspalikoiden kanssa.
Elintarviketeollisuudessa polyfenoleja käytetään hidastamaan elintarvikkeiden hapettumista. Polyfenolit ovat antioksidantteja, joita löytyy esimerkiksi kahvipavuissa, erilaisissa vihanneksissa ja hedelmissä, teessä, punaviinissä ja oluessa.
Kööpenhaminan yliopiston tutkijoiden mukaan polyfenolit auttavat vähentämään kehon oksidatiivista stressiä, joka aiheuttaa tulehdusta. Tutkijat selvittivät, miten polyfenolit ja aminohapot toimivat yhdessä tulehdukseen. Tuloksia testattiin laboratorioympäristössä, mutta ei vielä ihmisillä.
Tutkimuksessa tutkijat altistivat immuunisoluja keinotekoiselle tulehdukselle. Osa soluista sai eri annoksina aminohapon kanssa reagoineita polyfenoleja, kun taas toiset vain polyfenoleja.
Tutkijat havaitsivat, että immuunisolut, jotka saivat sekä polyfenolien ja aminohappojen yhdistelmää, torjuivat tulehduksia tuplasti paremmin kuin ne, joihin oli lisätty vain polyfenoleja. Tämän perusteella tutkijat päättelivät, että aineiden yhdistelmällä voi olla tulehduksia estävä vaikutus myös ihmisillä.
”Tutkimuksessa osoitamme, että kun polyfenoli on reagoinut aminohapon kanssa, polyfenolilla on ylimääräinen tulehdusta estävä vaikutus immuunisoluissa. Siksi on luonnollista kuvitella, että tällä cocktaililla voisi olla myös myönteinen vaikutus tulehdukseen ihmiskehossa”, johtava tutkija, professori Marianne Nissen Lund kertoo tiedotteessa.
Tutkimuksessa testattiin myös sitä, sitoutuvatko molekyylit toisiinsa myös kahvissa, johon on lisätty proteiinipitoista maitoa. Tulokset näyttivät hyviltä.
”Tuloksemme osoittavat, että polyfenolien ja proteiinien välinen reaktio tapahtuu myös joissakin tutkimissamme kahvijuomissa maidon kanssa”, Nissen Lund kertoo.
Nissen Lundin mukaan samanlainen reaktio tapahtuu polyfenolien ja aminohappojen välillä esimerkiksi vihannesten kanssa tehdyssä liharuoassa tai smoothiessa, johon lisätään esimerkiksi maitoa tai jogurttia.
Tutkijoiden on tarkoitus tutkia aihetta lisää ja laajentaa tutkimusta myös ihmisiin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






