Puolukkajäädyke ja kolakastike
Parfait, ranskaksi täydellinen, eli suomalaisittain jäädyke on tunnettu juhlavana jäädytettynä jälkiruokaklassikkona. Sen parhaita puolia on, että voit valmistaa sen pakastimeen vaikka viikkoa ennen tarjoilua. Jos kumoaminen jännittää, tee se hyvissä ajoin ja nosta valmis jäädyke pakastimeen odottamaan. Tärkeää on, että annat jäädykkeen pehmetä noin puolisen tuntia ennen tarjoilua.
Jäädyke kannattaa kumota jo hyvissä ajoin ja panna takaisin pakastimeen. Sieltä se on helppo ottaa pehmenemään ennen tarjoilua. Kuva: Sanne KatainenPuolukkajäädyke ja kolakastike
6–8 annosta
Ainekset
- 3 kananmunankeltuaista
- 1 dl sokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- 4 dl (250 g) puolukoita
- 3 dl kuohukermaa
- Kolakastike
- 2 dl kuohukermaa
- 1 dl (muscovado)siirappia
- 50 g taloussuklaata
- 1 tl vaniljasokeria
Valmistusohje
Vaahdota keltuaiset ja sokerit. Sekoita mukaan puolukat murskattuina. Vaahdota kerma ja nostele marjamassaan.
Kaada seos vedellä huuhdeltuun vuokaan (noin 0,75 l), peitä ja jäädytä mieluiten seuraavaan päivään.
Mittaa kattilaan kerma ja siirappi. Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes kastike alkaa saostua hiukan. Lisää suklaa paloina ja anna liueta. Nosta kattila levyltä. Lisää vaniljasokeri.
Laske altaaseen kuumaa vettä. Kasta jäädykevuoka muutamaksi sekunniksi reunoihin asti veteen. Nosta tarjoiluvati vuoan päälle ja kumoa. Koristele osalla kastiketta ja puolukoilla.
Vinkki
Ota jäädykevuoka huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen tarjoilua.
Tee valkuaisista marenkeja, joita voit käyttää vaikka jäädykkeen koristelussa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
