Ikääntyneet saivat uuden ruokasuosituksen: "Ruokailun tulee kaikissa tilanteissa tuottaa ruokailijalle mielihyvää"
Niukasti syöville on tärkeää tarjota maistuvaa, tuttua ruokaa. Makumieltymykset saattavat rajoittaa esimerkiksi uusien kasviproteiinivalmisteiden hyväksymistä ja käyttöä, suositus huomauttaa.
Myös ikääntyneet itse ja omaishoitajaperheet saavat suosituksesta arvokasta tietoa omasta syömisestä huolehtimiseen sekä ikääntyneiden ruokapalvelujen järjestämisestä. Kuva: Riitta MustonenVireyttä seniorivuosiin -suosituksessa on ohjeet toimintakykyä ylläpitävään ruokailuun eläkeiän lähestyessä ja eläkeiässä. Ruokasuositus kehottaa ottamaan ikääntyneet mukaan ruokapalvelujen suunnitteluun. Heidän toiveitaan on tärkeä kuunnella, suositus korostaa.
Suosituksessa määritetään, mitä hyvään kotiateriapalveluun kuuluu ja miten myös ympärivuorokautisen hoidon ja palveluasumisen ruokailut järjestetään laadukkaasti. Suosituksessa annetaan myös työkalut ravitsemustilan arviointiin ja vajaaravitsemusriskin varhaiseen tunnistamiseen.
”Ravitsemustilan heikentyminen on tärkeää tunnistaa mahdollisimman aikaisin. Ravitsemustilan korjaaminen on aina helpompaa kuin vajaaravitsemuksen hoitaminen”, sanoo suosituksen laatineen asiantuntijatyöryhmän puheenjohtaja, professori Ursula Schwab.
Uusi suositus korvaa vuonna 2010 julkaistun ikääntyneiden ravitsemussuosituksen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

