Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Osaatko paistaa rosetteja? Vanhanajan vappuherkku raikastetaan jaffalla

    Valmista vapputarjottavat hyvissä ajoin, niin aikaa jää juhlintaan. Savusiian, peruna- ja melonisalaatinkin voi tehdä jo edellispäivänä.
    Valmiit rosetit ovat jo itsessään koristeellisia.
    Valmiit rosetit ovat jo itsessään koristeellisia. Kuva: Jaana Kankaanpää
    Upporasvassa paistamisessa on noudatettava varovaisuutta.
    Upporasvassa paistamisessa on noudatettava varovaisuutta. Kuva: Jaana Kankaanpää
    Vanhanajan rosetit valmistetaan rosettiraudalla öljyssä kypsentäen.
    Vanhanajan rosetit valmistetaan rosettiraudalla öljyssä kypsentäen. Kuva: Jaana Kankaanpää
    Hauska melonisalaatti on kuin hilpeä vappupallorykelmä.
    Hauska melonisalaatti on kuin hilpeä vappupallorykelmä. Kuva: Jaana Kankaanpää
    Tee uuniperunasalaatti tekeytymään jo edellisenä päivänä.
    Tee uuniperunasalaatti tekeytymään jo edellisenä päivänä. Kuva: Jaana Kankaanpää
    Valmis savusiika saa keväisen makuilmeen makoisasta sipulikastikkeesta.
    Valmis savusiika saa keväisen makuilmeen makoisasta sipulikastikkeesta. Kuva: Jaana Kankaanpää

    Kullakin on oma tapansa juhlistaa vappua: joko jo aattona ystävien kanssa illanistujaisissa tai vasta ensimmäisenä toukokuuta piknikin, brunssin tai lounaan merkeissä. Monen vappuherkuksi ovat muodostuneet nakit tai lihapullat ja perunasalaatti. Brunssipöydän ehdottomia tarjottavia ovat myös erilaiset sillit.

    Kokeilepa tänä kevätkarkelona marinadilla raikastettua savusiikaa. Uuniperunoista valmistettu sitruskastikkeinen salaatti on varmasti menestys.

    Perinteisiä jälkiruokia ei juuri ole, mutta meloneista tehty pallosalaatti ajaa hienosti jälkiruuan virkaa. Ja tottahan lopuksi pitää pistää simasuut makeiksi. Uppopaistettavista herkuista rosetit valmistuvat nopeimmin.

    Vappumenu

    6:lle

    Raikastettu savusiika

    Sitruunainen uuniperunasalaatti

    Melonipallosalaatti

    Jaffa-rosetit

    Viinisuositus:

    Maljan vapulle voi nostaa espanjalaisella, hedelmäisellä ja raikkaalla kuohujuomalla Villa Conchi Rosé Cava Brut (11,98 euroa).

    Tarjoa siian ja perunasalaatin kanssa portugalilaista kuivaa ja miellyttävän sitruunaista Muros Antigos (12,29 euroa) valkoviiniä.

    Raikastettu savusiika

    6 annosta

    1—2 kokonaista savusiikaa

    Kastike

    ½—1 makeaa sipulia viipaleina

    3 valkosipulinkynttä silputtuna

    1 punainen chili silputtuna

    2—4 rkl korianteria silputtuna

    2—4 rkl persiljaa silputtuna

    2 rkl oreganoa silputtuna

    ¼ tl suolaa

    ¼ tl mustapippuria

    4 rkl valkoviinietikkaa

    2 rkl makeaa chilikastiketta

    1 dl rypsiöljyä

    Sekoita kastikkeen ainekset keskenään jo hyvissä ajoin maustumaan. Sekoita hienonnettuihin aineksiin mausteet, etikka, chilikastike ja lopuksi öljy.

    Ota kalasta toiselta puolelta nahka pois. Valele kastike siian päälle. Anna maustua jääkaapissa tarjoiluhetkeen asti. Tarjoile lisänä perunasalaattia.

    Sitruunainen uuniperunasalaatti

    8—10 annosta

    10 perunaa (jauhoinen lajike esim. Rosamunda)

    2–3 maustekurkkua

    2 hapahkoa omenaa

    Kastike

    2 pientä punasipulia

    1 dl karkeaa sinappia

    ½ dl omenaviinaetikkaa

    2 valkosipulinkynttä

    2—3 tl sitruunan raastettua kuorta

    ½ dl sitruunan mehua

    1 ½ tl suolaa

    1 tl mustapippuria

    1 tl oreganoa

    1 dl rypsiöljyä

    Koristeeksi

    kirsikkatomaatteja

    persiljaa

    isoja kapriksia

    Lado pestyt kuoriperunat uunipellille ja kypsennä 225 asteessa noin tunti, koosta riippuen.

    Sekoita sillä aikaa kastike. Leikkaa kuoritut punasipulit ohuiksi suikaleiksi. Mittaa kulhoon sinappi, etikka, hienonnetut valkosipulit, sitruunanankuori ja -mehu ja mausteet. Lisää öljy mukaan vähitellen, koko ajan sekoittaen. Sekoittele mukaan punasipulit ja anna maustua.

    Kuori kuumat uuniperunat ja lohko ne veitsellä laakeassa vadissa. Kaada päälle kastike ja nostele kahdella lusikalla varovasti, etteivät perunat hajoa, mutta saavat pintaansa kastiketta. Anna perunoiden jäähtyä ja maustua, mieluiten yön yli viileässä.

    Leikkaa maustekurkut ja kuoritut omenat kuutioiksi. Sekoita ne perunoiden joukkoon. Koristele salaatti kirsikkatomaateilla, yrttisilpulla ja suurilla kapriksilla.

    Tarjoa salaatin kera savustettua lohta tai siikaa, grillattua lihaa tai hyviä höyrytettyjä nakkeja.

    Melonipallosalaatti

    6—8 annosta

    200 g hunajamelonia palloina

    200 g vesimelonia palloina

    200 g verkkomelonia palloina

    200 g kivettömiä viinirypäleitä

    Liemi

    2 dl vettä tai vaaleaa mehua

    ½ dl sokeria

    1 rkl inkivääriä raastettuna

    1 tl vaniljasokeria

    (1—2 rkl rommia)

    Lisäksi

    1 tlk (2 ½ dl) vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

    Tee ensin liemi jäähtymään. Mittaa kattilaan vesi ja sokeri. Keitä, kunnes sokeri liukenee. Jos käytät vaikka makea päärynämehua, älä silloin lisää sokeria. Nosta levyltä. Lisää mukaan raastettu inkivääri, vaniljasokeri ja halutessasi rommi.

    Ota meloneista palloraudalla palloja. Huuhtele viinirypäleet. Käytä loput reikäisestä mallosta vaikka smoothien tekoon.

    Kaada liemi hedelmien joukkoon ja anna maustua jääkaapissa tarjoiluhetkeen.

    Käytä melonin koverrettua kuorta tarjoilumaljana. Vaahdota vaniljakastike ja tarjoa hedelmäsalaatin kera.

    Jaffa-rosetit

    20—25 rosettia

    2 kananmunaa

    1 rkl sokeria

    1 tl vaniljasokeria

    ripaus suolaa

    2 dl appelsiinivirvoitusjuomaa (esim. Jaffaa)

    2 dl vehnäjauhoja

    Paistamiseen

    noin 5 dl rypsiöljyä

    Pinnalle

    tomusokeria

    Vatkaa kulhossa munien rakenne rikki. Lisää joukkoon sokeri, limpsa ja lopuksi vehnäjauhot. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna turvota.

    Kuumenna öljy padassa. Käytä pienehköä pataa tai kattilaa, sillä rosetit paistetaan yksi kerrallaan.

    Voit aloittaa paistamisen, kun öljy on kuumaa (160–180 asteista). Tarkista sopiva lämpö pudottamalla leipäkuutio pataan. Kun leipä ruskistuu noin minuutissa, öljy on sopivan kuuma. Varaa padan viereen talouspaperilla peitetty tarjotin.

    Kuumenna rosettirauta kastamalla se ensin kuumaan rasvaan. Valuta ylimääräinen rasva pataan. Kasta rauta taikinaan yläreunaan saakka. Varo kastamasta raudan yläosaa taikinaan, sillä rosetin irrottaminen on silloin vaikeaa. Upota taikinaan kastettu rauta heti öljyyn. Kun rosetti on vaaleanruskea, nosta rosetti talouspaperin päälle.

    Kuumenna rauta uudelleen öljyssä ja kasta taikinassa. Jatka paistamista, kunnes taikina on käytetty.

    Siivilöi jäähtyneiden rosettien pinnalle tomusokeria. Nauti siman kanssa.