
Osaatko paistaa rosetteja? Vanhanajan vappuherkku raikastetaan jaffalla
Valmista vapputarjottavat hyvissä ajoin, niin aikaa jää juhlintaan. Savusiian, peruna- ja melonisalaatinkin voi tehdä jo edellispäivänä.Kullakin on oma tapansa juhlistaa vappua: joko jo aattona ystävien kanssa illanistujaisissa tai vasta ensimmäisenä toukokuuta piknikin, brunssin tai lounaan merkeissä. Monen vappuherkuksi ovat muodostuneet nakit tai lihapullat ja perunasalaatti. Brunssipöydän ehdottomia tarjottavia ovat myös erilaiset sillit.
Kokeilepa tänä kevätkarkelona marinadilla raikastettua savusiikaa. Uuniperunoista valmistettu sitruskastikkeinen salaatti on varmasti menestys.
Perinteisiä jälkiruokia ei juuri ole, mutta meloneista tehty pallosalaatti ajaa hienosti jälkiruuan virkaa. Ja tottahan lopuksi pitää pistää simasuut makeiksi. Uppopaistettavista herkuista rosetit valmistuvat nopeimmin.
Vappumenu
6:lle
Raikastettu savusiika
Sitruunainen uuniperunasalaatti
Melonipallosalaatti
Jaffa-rosetit
Viinisuositus:
Maljan vapulle voi nostaa espanjalaisella, hedelmäisellä ja raikkaalla kuohujuomalla Villa Conchi Rosé Cava Brut (11,98 euroa).
Tarjoa siian ja perunasalaatin kanssa portugalilaista kuivaa ja miellyttävän sitruunaista Muros Antigos (12,29 euroa) valkoviiniä.
Raikastettu savusiika
6 annosta
1—2 kokonaista savusiikaa
Kastike
½—1 makeaa sipulia viipaleina
3 valkosipulinkynttä silputtuna
1 punainen chili silputtuna
2—4 rkl korianteria silputtuna
2—4 rkl persiljaa silputtuna
2 rkl oreganoa silputtuna
¼ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
4 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl makeaa chilikastiketta
1 dl rypsiöljyä
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään jo hyvissä ajoin maustumaan. Sekoita hienonnettuihin aineksiin mausteet, etikka, chilikastike ja lopuksi öljy.
Ota kalasta toiselta puolelta nahka pois. Valele kastike siian päälle. Anna maustua jääkaapissa tarjoiluhetkeen asti. Tarjoile lisänä perunasalaattia.
Sitruunainen uuniperunasalaatti
8—10 annosta
10 perunaa (jauhoinen lajike esim. Rosamunda)
2–3 maustekurkkua
2 hapahkoa omenaa
Kastike
2 pientä punasipulia
1 dl karkeaa sinappia
½ dl omenaviinaetikkaa
2 valkosipulinkynttä
2—3 tl sitruunan raastettua kuorta
½ dl sitruunan mehua
1 ½ tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl oreganoa
1 dl rypsiöljyä
Koristeeksi
kirsikkatomaatteja
persiljaa
isoja kapriksia
Lado pestyt kuoriperunat uunipellille ja kypsennä 225 asteessa noin tunti, koosta riippuen.
Sekoita sillä aikaa kastike. Leikkaa kuoritut punasipulit ohuiksi suikaleiksi. Mittaa kulhoon sinappi, etikka, hienonnetut valkosipulit, sitruunanankuori ja -mehu ja mausteet. Lisää öljy mukaan vähitellen, koko ajan sekoittaen. Sekoittele mukaan punasipulit ja anna maustua.
Kuori kuumat uuniperunat ja lohko ne veitsellä laakeassa vadissa. Kaada päälle kastike ja nostele kahdella lusikalla varovasti, etteivät perunat hajoa, mutta saavat pintaansa kastiketta. Anna perunoiden jäähtyä ja maustua, mieluiten yön yli viileässä.
Leikkaa maustekurkut ja kuoritut omenat kuutioiksi. Sekoita ne perunoiden joukkoon. Koristele salaatti kirsikkatomaateilla, yrttisilpulla ja suurilla kapriksilla.
Tarjoa salaatin kera savustettua lohta tai siikaa, grillattua lihaa tai hyviä höyrytettyjä nakkeja.
Melonipallosalaatti
6—8 annosta
200 g hunajamelonia palloina
200 g vesimelonia palloina
200 g verkkomelonia palloina
200 g kivettömiä viinirypäleitä
Liemi
2 dl vettä tai vaaleaa mehua
½ dl sokeria
1 rkl inkivääriä raastettuna
1 tl vaniljasokeria
(1—2 rkl rommia)
Lisäksi
1 tlk (2 ½ dl) vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
Tee ensin liemi jäähtymään. Mittaa kattilaan vesi ja sokeri. Keitä, kunnes sokeri liukenee. Jos käytät vaikka makea päärynämehua, älä silloin lisää sokeria. Nosta levyltä. Lisää mukaan raastettu inkivääri, vaniljasokeri ja halutessasi rommi.
Ota meloneista palloraudalla palloja. Huuhtele viinirypäleet. Käytä loput reikäisestä mallosta vaikka smoothien tekoon.
Kaada liemi hedelmien joukkoon ja anna maustua jääkaapissa tarjoiluhetkeen.
Käytä melonin koverrettua kuorta tarjoilumaljana. Vaahdota vaniljakastike ja tarjoa hedelmäsalaatin kera.
Jaffa-rosetit
20—25 rosettia
2 kananmunaa
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
2 dl appelsiinivirvoitusjuomaa (esim. Jaffaa)
2 dl vehnäjauhoja
Paistamiseen
noin 5 dl rypsiöljyä
Pinnalle
tomusokeria
Vatkaa kulhossa munien rakenne rikki. Lisää joukkoon sokeri, limpsa ja lopuksi vehnäjauhot. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna turvota.
Kuumenna öljy padassa. Käytä pienehköä pataa tai kattilaa, sillä rosetit paistetaan yksi kerrallaan.
Voit aloittaa paistamisen, kun öljy on kuumaa (160–180 asteista). Tarkista sopiva lämpö pudottamalla leipäkuutio pataan. Kun leipä ruskistuu noin minuutissa, öljy on sopivan kuuma. Varaa padan viereen talouspaperilla peitetty tarjotin.
Kuumenna rosettirauta kastamalla se ensin kuumaan rasvaan. Valuta ylimääräinen rasva pataan. Kasta rauta taikinaan yläreunaan saakka. Varo kastamasta raudan yläosaa taikinaan, sillä rosetin irrottaminen on silloin vaikeaa. Upota taikinaan kastettu rauta heti öljyyn. Kun rosetti on vaaleanruskea, nosta rosetti talouspaperin päälle.
Kuumenna rauta uudelleen öljyssä ja kasta taikinassa. Jatka paistamista, kunnes taikina on käytetty.
Siivilöi jäähtyneiden rosettien pinnalle tomusokeria. Nauti siman kanssa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






