Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Ekotehokas kokki keittää muutaman potun mikrossa ja valmistaa uunissa kerralla paljon ruokaa

    Kylmälaitteiden puhtaanapidolla ja huollolla voi säästää energiaa ja rahaa.
    Mikro kypsentää pienet määrät ruokaa vähemmällä sähkönkulutuksella kuin liesi tai uuni.
    Mikro kypsentää pienet määrät ruokaa vähemmällä sähkönkulutuksella kuin liesi tai uuni. Kuva: Juho Leskinen

    Martat ohjeistavat kuluttajia ekologiseen ruuanlaittoon. Kokkaamalla ja käyttämällä kodinkoneita ekotehokkaasti säästää sekä luontoa että rahaa.

    Martat suosittelevat valmistamaan ruokaa kerralla useammaksi syöntikerraksi. Osan satsista voi pakastaa tulevaa käyttöä varten.

    "Kun lämmität uunin, valmista useampi ruokalaji samalla lämmityksellä. Esimerkiksi laatikkoruoka, sämpylät ja uunipuuro", marttojen nettisivuilla vinkataan.

    Muutaman perunan voi hyvin kypsentää mikrossa, joka hoitaa homman muutamassa minuutissa.

    Energiayhtiö Vattenfallin mukaan ruuanvalmistukseen kuluu keskimäärin alle kymmenesosa kotitalouden taloussähköstä. Suurin piirtein yhtä suuren siivun sähköä syövät kylmälaitteet.

    Kymmenen tai kaksikymmentä vuotta vanhojen jääkaappien ja pakastimien sähkönkulutus voi olla jopa kaksinkertainen uusiin laitteisiin verrattuna.

    Kylmälaitteita ei kannata huudattaa kovemmalla teholla kuin on tarpeen. Jääkaapin suosituslämpötila on 4–6 astetta ja pakastimen -18.

    Kylmälaitteita voi säästää tarpeettomalta lämpökuormalta pakkaamalla kylmät elintarvikkeet kauppareissulla kylmälaukkuun.

    Lämmin ympäristö lisää kylmälaitteiden sähkönkulutusta, joten niitä ei kannata sijoittaa lieden, pesukoneen tai patterin läheisyyteen.

    Jääkaapin, pakastimen tai kylmiön taustan peittyminen pölyyn voi lisätä sähkönkulutusta jopa 30 prosenttia. Laitteen ympärillä pitää olla esteetön ilmankierto ja ilmankiertoaukkojen tulisi olla pölyttömät. Kylmälaitteiden taustat kannattaa imuroida ainakin pari kertaa vuodessa ja ovien tiivisteet putsata säännöllisesti. Pakastin kannattaa sulattaa vuosittain.

    Ruuanlaiton ympäristövaikutuksissa tärkeintä on katsoa, mitä lautaselleen laittaa. Martat neuvovat syömään lautasmallin mukaisesti ravitsevia raaka-­aineita kasvisvoittoisesti, kaudenmukaisesti ja vain todellisen energiantarpeen mukaisesti minimoiden ruokahävikin.

    Vinkkejä energiaa säästävään ruuanlaittoon:

    Monet ruuat ja leivonnaiset voi laittaa kylmään uuniin, jolloin esilämmitys tulee hyödynnettyä.

    Säädä lieden ja uunin teho ajoissa pienemmälle ja hyödynnä jälkilämpö.

    Valmista pienet ruokamäärät mieluummin liedellä kuin uunissa.

    Lämmitä ja kypsennä pienet annokset mikroaaltouunissa.

    Opettele hyödyntämään kiertoilmauunin toiminnot.

    Valitse kattila valmistettavan ruuan määrän mukaan.

    Valitse keittolevyn kokoinen kattila.

    Käytä kattilassa kantta, kun kypsennät ruokaa liedellä.

    Laita ruoka uuniin kannellisessa astiassa tai paistopussissa.

    Paksupohjainen kattila kuluttaa vähemmän sähköä kuin ohut­pohjainen.

    Keitä vesi vedenkeittimessä.

    Keitä perunat ja kasvikset vähässä vedessä.