Suomen paras hunaja on koottu villivadelmasta, mesimarjasta, apilasta ja ahomansikasta
Kisassa oli tänä vuonna harvinaisen paljon osanottajia.Suomen parhaan hunajan tittelin sai tänä vuonna oulunsalolaisen Pertti Harmaalan hunaja. Voittaja valittiin Suomen mehiläishoitajain liiton seminaarissa Turussa lauantaina.
Hunajia oli tänä vuonna ehdolla yhteensä 128, joten kisa oli tiukka.
Kilpailusarjoja oli neljä: kiteytetty, juokseva, yksikukkahunaja ja aluehunaja.
Harmaalan hunaja on peräisin Oulun eteläpuolella sijaitsevalta Liminganlahdelta.
”Kyseinen alue antaa hyvin hunajaa", Harmaala kertoo. "Maannouseman ansiosta meren jättömaalla kasvaa moninainen joukko hyviä mesikasveja, kuten villivadelmaa, mesimarjaa, maitohorsmaa, kultapiiskua, metsäkurjenpolvia, apiloita ja ahomansikkaa.”
Hän arvelee nimenomaan mesimarjan antavan alueella tuotetulle hunajalle sen ainutlaatuisen maun.
Vaikka moni on kehunut hunajan makua, voitto oli toista kertaa kisaan osallistuneelle Harmaalalle yllätys. Palkinto tuli mukavalla hetkellä, sillä Harmaala sai juuri viikko sitten valmiiksi mehiläishoitajan ammattitutkinnon.
Kiteytetyn hunajan sarjan voitti Ulla Kummala Turusta ja yksikukkahunajien sarjan monesti saman sarjan voiton vienyt Raimo Tervola Oulusta, tällä kertaa horsmahunajallaan.
Juoksevan hunajan sarjan voitto jaettiin saarijärveläisen Veikko Lehtosen ja turenkilaisen Pekka Peltotalon kesken.
Lisäksi paikallisyhdistysten parhaaksi hunajaksi valittiin Varsinais-Suomen Mehiläishoitajien Ulla Kummalan hunaja.
Kilpailussa näkyivät kuluneen kesän poikkeukselliset olosuhteet. Lämmin kesä tuotti erityisen paljon horsma- ja mesikastehunajia, joita tuli runsaasti myös kilpailuun.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

