Kirpeän makeaa pääsiäistä
Pääsiäisen parhaissa leivonnaisissa maistuu samanaikaisesti makeus ja happamuus. Iloisen väriset sitrushedelmät piristävät hapollaan makeita leivonnaisia. Rahkan raikas maku kuuluu myös erottamattomasti pääsiäiseen.Rahkapiirakkaa tarjotaan lähes jokaisessa kahvipöydässä pääsiäisenä. Sen valmistus ja suosio on levinnyt Itä-Suomesta koko maahan.
Jos haluat oikein taiteilla, valmista juhlaan appelsiini-suklaamoussekakku. Siihen voit käyttää valmiiksi maustettua rahkaa, joka on heti käyttövalmista. Suklaakoristelu onnistuu tarkoilla ohjeilla.
Appelsiini-suklaamoussekakku
15 annosta
2 munaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Kostutukseen
noin 1/2 dl appelsiinitäysmehua
Täyte
200 g taloussuklaata
1 prk (3,3 dl) kuohukermaa
1 prk (200 g) appelsiinirahkaa
1 rasia (200 g) appelsiinituorejuustoa
1 rkl sokeria
3 rkl appelsiinitäysmehua
3 liivatelehteä
Koristeluun
100 g taloussuklaata
hillottua kumkvattia
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää siivilän läpi jauho-leivinjauheseos. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan (halkaisija noin 25 cm). Paista 175 asteessa kypsäksi, noin 15 minuuttia.
Kumoa hiukan jäähtyneenä.
Pese vuoka. Ota reilusti pohjan kokoinen pala leivinpaperia ja leikkaa se halki. Laita palat limittäin vuoan pohjalle ja paina reunus kiinni. Nosta jäähtynyt pohja takaisin vuokaan ja kostuta appelsiinimehulla.
Liota liivatelehtiä runsaassa kylmässä vedessä 10 minuuttia. Sulata paloiteltu suklaa lasikulhossa mikrossa välillä sekoittaen. Lisää vajaa desilitra kermasta suklaasulan joukkoon. Vaahdota loppu kerma. Liuota kuiviksi puristetut liivatelehdet kuumaan appelsiinimehuun. Vatkaa tuorejuusto ja rahka haalean suklaaseoksen joukkoon sähkövatkaimella. Lisää sokeri ja liivateseos. Kaada appelsiinimehulla kostutetun pohjan päälle vuokaan. Anna hyytyä seuraavaan päivään jääkaapissa.
Irrota kakku, poista pohjapaperit ja koristele.
Kakun koristelu
Hillottu kumkvatti
10 kpl (noin 80 g) kumkvatteja
1/2 dl sokeria
1/2 dl vettä tai appelsiinimehua
Pese kumkvatit ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Poista mahdolliset siemenet. Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa. Lisää hedelmäviipaleet ja keitä hiljalleen noin 10 minuuttia. Anna hedelmien jäähtyä liemessä.
Käytä loput hedelmät jogurtin, jäätelön tai ohukaisten lisäkkeenä.
Suklaareunus
Leikkaa isosta muovipussista noin 5 cm leveä, kakun ympärysmitan pituinen suikale. Sulata 100 g suklaata mikrossa tukevassa muovipussissa (esimerkiksi minigrip). Tee pussin kulmaan pieni reikä. Pursota suklaasta suikaleen päälle ylös-alas ja sitten toinen kerros päälle vinottain. Tee koristeesta noin 1/2 senttiä kakkua korkeampi. Anna kovettua viileässä.
Pursota lopusta suklaasta leivinpaperin päälle erilaisia pieniä kuviota ja anna kovettua.
Nosta suklaamatto kakun reunoille muovisuikaleen avulla ja irrota muovi. Koristele kakun pinta kumkvattisuikaleilla sekä suklaakoristeilla.
Ellet halua tehdä reuna-aitaa, niin sulata vain muutama suklaapala ja pursota pinnalle tulevat koristeet.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

