Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Kirpeän makeaa pääsiäistä

    Pääsiäisen parhaissa leivonnaisissa maistuu samanaikaisesti makeus ja happamuus. Iloisen väriset sitrushedelmät piristävät hapollaan makeita leivonnaisia. Rahkan raikas maku kuuluu myös erottamattomasti pääsiäiseen.
    Appelsiini-suklaamoussekakku on näyttävä leivonnainen pääsiäispöydässä.
    Appelsiini-suklaamoussekakku on näyttävä leivonnainen pääsiäispöydässä. Kuva: Jaana Kankaanpää

    Rahkapiirakkaa tarjotaan lähes jokaisessa kahvipöydässä pääsiäisenä. Sen valmistus ja suosio on levinnyt Itä-Suomesta koko maahan.

    Jos haluat oikein taiteilla, valmista juhlaan appelsiini-suklaamoussekakku. Siihen voit käyttää valmiiksi maustettua rahkaa, joka on heti käyttövalmista. Suklaakoristelu onnistuu tarkoilla ohjeilla.

    Appelsiini-suklaamoussekakku

    15 annosta

    2 munaa

    1 dl sokeria

    1 dl vehnäjauhoja

    1 tl leivinjauhetta

    Kostutukseen

    noin 1/2 dl appelsiinitäysmehua

    Täyte

    200 g taloussuklaata

    1 prk (3,3 dl) kuohukermaa

    1 prk (200 g) appelsiinirahkaa

    1 rasia (200 g) appelsiinituorejuustoa

    1 rkl sokeria

    3 rkl appelsiinitäysmehua

    3 liivatelehteä

    Koristeluun

    100 g taloussuklaata

    hillottua kumkvattia

    Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää siivilän läpi jauho-leivinjauheseos. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan (halkaisija noin 25 cm). Paista 175 asteessa kypsäksi, noin 15 minuuttia.

    Kumoa hiukan jäähtyneenä.

    Pese vuoka. Ota reilusti pohjan kokoinen pala leivinpaperia ja leikkaa se halki. Laita palat limittäin vuoan pohjalle ja paina reunus kiinni. Nosta jäähtynyt pohja takaisin vuokaan ja kostuta appelsiinimehulla.

    Liota liivatelehtiä runsaassa kylmässä vedessä 10 minuuttia. Sulata paloiteltu suklaa lasikulhossa mikrossa välillä sekoittaen. Lisää vajaa desilitra kermasta suklaasulan joukkoon. Vaahdota loppu kerma. Liuota kuiviksi puristetut liivatelehdet kuumaan appelsiinimehuun. Vatkaa tuorejuusto ja rahka haalean suklaaseoksen joukkoon sähkövatkaimella. Lisää sokeri ja liivateseos. Kaada appelsiinimehulla kostutetun pohjan päälle vuokaan. Anna hyytyä seuraavaan päivään jääkaapissa.

    Irrota kakku, poista pohjapaperit ja koristele.

    Kakun koristelu

    Hillottu kumkvatti

    10 kpl (noin 80 g) kumkvatteja

    1/2 dl sokeria

    1/2 dl vettä tai appelsiinimehua

    Pese kumkvatit ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Poista mahdolliset siemenet. Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa. Lisää hedelmäviipaleet ja keitä hiljalleen noin 10 minuuttia. Anna hedelmien jäähtyä liemessä.

    Käytä loput hedelmät jogurtin, jäätelön tai ohukaisten lisäkkeenä.

    Suklaareunus

    Leikkaa isosta muovipussista noin 5 cm leveä, kakun ympärysmitan pituinen suikale. Sulata 100 g suklaata mikrossa tukevassa muovipussissa (esimerkiksi minigrip). Tee pussin kulmaan pieni reikä. Pursota suklaasta suikaleen päälle ylös-alas ja sitten toinen kerros päälle vinottain. Tee koristeesta noin 1/2 senttiä kakkua korkeampi. Anna kovettua viileässä.

    Pursota lopusta suklaasta leivinpaperin päälle erilaisia pieniä kuviota ja anna kovettua.

    Nosta suklaamatto kakun reunoille muovisuikaleen avulla ja irrota muovi. Koristele kakun pinta kumkvattisuikaleilla sekä suklaakoristeilla.

    Ellet halua tehdä reuna-aitaa, niin sulata vain muutama suklaapala ja pursota pinnalle tulevat koristeet.