Fosfaatiton makkara on lihaisaa
Elintarvikkeiden E-aineiden välttelyssä on siirrytty fosfaattiin. Ainakin lihatalo Snellman mainostaa poistaneensa makkaroistaan fosfaatin, jota käytetään sitomaan vettä tuotteisiin.Fosfaatittomina makkaroiden lihapitoisuus nousee valmistajan mukaan kymmeneksen. Nyt Snellmanin kotimaisten nakkien ja grillimakkaroiden lihapitoisuus ylittää suurelta osin 80 prosenttia.
”Fosfaatti päätettiin poistaa, koska suomalaisten fosforin saanti ylittää keskimäärin 2–3-kertaisesti vallitsevan ravintosuosituksen”, sanoo Snellmanin markkinointisuunnittelija Elisabeth Enström .
Aiemmin yhtiön tuotteista poistettiin jo natriumglutamaatti ja kamara.
”Makkaranvalmistuksessa on palattu alkujuurille, kun ylimääräisiä lisäaineita poistetaan”, toteaa myyntijohtaja Peter Fagerholm .
Yhteys luukatoon?
Fosfaatin eli fosforin tunnistaa koodeista E450 ja E451.
Fosforin liiallinen saanti aiheuttaa terveyshaittoja, joista osa jo tunnetaan ja osaa epäillään. Helsingin yliopiston professorin Christel Lamberg-Allardtin mukaan lisätty fosfaatti saattaa olla yhteydessä osteoporoosin eli luukadon syntyyn.
Erityisen haitallista liiallinen fosfori on munuaispotilaille.
Grillimakkaraa luomuna
Järvi-Suomen Portti tuo kesäksi kauppoihin fosfaatittoman Ukko Pekka -grillimakkaran. Se on valmistettu luomulihasta.
Yhtiöstä kerrotaan, että Suomesta ei saada riittävästi luomusianlihaa, joten sitä joudutaan tuomaan myös ulkomailta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


