Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Luumupiiraat

Jouluiseen luumupiiraaseen saa uutta näköä leipomalla se sieviksi annospiirakoiksi. Tomusokerihuntu viimeistelee muffinipellillä paistetut luumupiiraat.
Tomusokerihuntu viimeistelee muffinipellillä paistetut luumupiiraat.
Tomusokerihuntu viimeistelee muffinipellillä paistetut luumupiiraat. Kuva: Jaana Kankaanpää
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Luumupiiraat

12 kpl

Taikina

  • 2 dl kuohukermaa
  • 4 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 175 g voita

Täyte

  • 1 (150 g) hapahko omena
  • 2 (100 g) luumua
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl kanelia
  • 1 tähtianis
  • 1 prk (300 g) luumumarmeladia
  • 1/2 dl mantelirouhetta
  • (2 tl mantelilikööriä)

Voiteluun

  • keltuainen

Valmistusohje

Vaahdota kerma. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Nypi seos pehmeän voin kanssa. Lisää kermavaahto. Sekoita, mutta älä vaivaa taikinaa liikaa, jotta se ei sitkisty.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Muotoile taikina suorakaiteeksi, litistä ja kääri kelmuun. Anna kovettua jääkaapissa sen aikaa, kun valmistat täytteen.

Kuori omena. Poista luumuista kivet. Jos luumun kuori on paksu, niin vedä se suikaleina pois. Leikkaa hedelmät pienen pieniksi kuutioiksi. Laita kattilaan ja lisää sokeri, kaneli ja tähtianis.

Keitä hiljaa koko ajan sekoitellen noin 5 minuuttia. Nosta kattila levyltä ja lisää luumumarmeladi, mantelirouhe ja halutessasi likööri. Nosta tähtianis pois täytteestä.

Voitele muffinipellin kolot voilla. Laita syvennyksiin ristikkäin reunan yli tulevat leivinpaperisuikaleet. Niiden avulla saat nostettua piiraat tarjolle.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kauli taikina noin 8 millimetrin paksuiseksi levyksi. Ota lasilla tai torttumuotilla pyöreitä paloja, halkaisija noin 10 senttimetriä. Vuoraa niillä pellin syvennykset. Voitele pohjien yläreunat keltuaisella. Jaa täyte. Ota lopusta taikinasta piparimuotilla koristeita. Voitele ja nosta täytteen päälle.

Paista uunin alaosassa 200 asteessa 12–14 minuuttia. Nosta jäähtyneenä tarjolle. Sihtaa ennen tarjoilua pinnalle tomusokeria.

Voit pakastaa piiraat. Lämmitä hiukan uunissa ennen tarjoilua. Mikrossa lämmittäminen kuumentaa epätasaisesti.