Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Parhaat mokkapalat valmistuvat helposti ‒ tämä resepti kannattaa ottaa talteen

    Mokkapalat tuovat monelle varmasti mieleen lämpimiä muistoja.
    Uunipannullinen mokkaruutuja koristellaan lämpimänä ennen paloiksi leikkaamista esimerkiksi paahdetuilla mantelilastuilla, kuivatuilla vadelmilla sekä suklaarouheella.
    Uunipannullinen mokkaruutuja koristellaan lämpimänä ennen paloiksi leikkaamista esimerkiksi paahdetuilla mantelilastuilla, kuivatuilla vadelmilla sekä suklaarouheella. Kuva: Jarkko Sirkiä

    Jotta mokkaruutujen tai -mokkapalojen lopputulos olisi paras mahdollinen, niin leipomisessa on hyvä huomioida muutama seikka. Älä vaivaa turhaan taikinaa, jotta pohjataikina ei sitkisty. Ainoastaan pikainen sekoitus riittää.

    Lopputulos on mehevä, kun pohjaa ei kypsennetä ylikypsäksi. Levitä lämmin kuorrute jäähtyneelle pohjalle, jos haluat pinnalle jäävän selkeän kerroksen. Mikäli pohja tuntuu liian tiiviiltä, niin lämpimälle pohjalle levitetty kuorrute imeytyy pohjaan ja mehevöittää. Pohjaa voi tarvittaessa hiukan kostuttaa mehulla tai maidolla.

    Jos haluat pakastaa mokkapaloja, niin tee se ilman kuorrutetta. Koristelussa voi käyttää mielikuvitusta mielin määrin. Nonparellit ovat perinteisin koriste, mutta rouhittu suklaa, pienet vaahtokarkit, pähkinärouhe, kuivatut marjat ja hedelmät ovat hyviä vaihtoehtoja. Ripottele koristeet heti kuorrutteen levittämisen jälkeen. Näin ne tarttuvat hyvin kiinni pintaan.

    Ohjeen mokkaruuduissa pohjataikinan mantelimaito ja kardemumma sekä pinnalle tulevat paahdetut mantelilastut ja kuivatut vadelmat tuovat mieleen laskiaispullan maut. Halutessasi voit vielä tarjota mokkaruutujen kanssa kermavaahtoa. Mehevät mokkaruudut maistuvat myös vegaanille, jos käytät maidotonta margariinia ja suklaata.

    Mokkaruudut

    30 palaa

    • Ainekset
    • 5 dl mantelimaitoa
    • 4 dl sokeria
    • 1 tl suolaa
    • 2 tl vaniljasokeria
    • 2 rkl kardemummaa
    • 150 g margariinia
    • 1 pussi (80 g) mantelijauhetta
    • 6 dl vehnäjauhoja
    • 1 dl kaakaojauhetta
    • 1 rkl leivinjauhetta
    • Kuorrute
    • 100 g margariinia
    • 6 rkl kahvijuomaa
    • 6 rkl kaakaojauhetta
    • 5 dl tomusokeria
    • 1 rkl vaniljasokeria
    • ripaus suolaa
    • Koristeluun
    • mantelilastuja
    • kuivattuja vadelmia
    • suklaata rouhittuna

    Valmistusohje

    Sekoita mantelimaito, sokerit ja suola. Lisää sulatettu margariini. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita maustettuun rasva-mantelimaitoseokseen.

    Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipannulle. Levitä pinta lastalla tasaiseksi. Paista 200 asteessa 15 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla ennen kuin lisäät kuorrutteen.

    Uunin ollessa vielä kuuma, paahda pinnalle tulevat mantelilastut uunipellillä.

    Sulata kuorrutuksen rasva kattilassa. Lsää kahvi. Nosta kattila levyltä ja siivilöi loput aineet joukkoon. Nosta takaisin levylle ja kuumenna sekoittaen, kunnes seos on tasaista.

    Kaada kuorrutus kuumana pohjan keskelle. Anna valua reunoja kohti. Levitä tarvittaessa lastalla reunoille.

    Koristele paahdetuilla mantelilastuilla, kuivatuilla vadelmilla ja suklaarouheella ennen kuin kuorrutus jäähtyy. Kuivatuttuja vadelmia kannattaa rouhia kevyesti sormien välissä samalla, kun ripottelee.

    Leikkaa leivonnainen ruuduiksi.

    Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.