Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Villiyrttipitsaleipäset

    Valmista pitsan päälle tomaattikastike tuoreista tomaateista ja viritä pitsa uusiin makuihin villiyrteillä. Mozzarella- tai emmentaljuusto pehmentää kokonaisuuden.
    Villiyrttipitsaan jokainen voi koota haluamansa täytteet.
    Villiyrttipitsaan jokainen voi koota haluamansa täytteet. Kuva: Juha Metso

    Villiyrttipitsaleipäset

    Ainekset

    Pohjataikina

    • 2 1/2 dl vettä
    • 25 g tuoretta hiivaa tai 2 tl kuivahiivaa
    • 4 dl durum-vehnäjauhoja
    • 1/2 tl suolaa
    • 2 rkl öljyä

    Tomaattikastike

    • 500 g paseerattua tomaattia tai 6 tuoretta tomaattia kaltattuna
    • 2 tl mustapippurirouhetta
    • 2 tl paprikajauhetta
    • 1–4 murskattua tai siivutettua valkosipulinkynttä
    • 2 tl karkeaa merisuolaa
    • 2 tl oreganoa tai mäkimeiramia
    • 2 tl basilikaa
    • 1/4 tl sokeria

    Täyte-esimerkkejä

    • Varaa kutakin villivihannesta makusi mukaan 2–4 dl koko annokseen
    • a. Nokkosia, poimulehtiä, voikukkia ja tuoretta mozzarellaa.
    • b. Kuusenkerkkiä, suppilovahveroita ja mozzarellaa.
    • c. Horsmanlatvoja tai -lehtiä, suppilovahveroita tai munakoisoa, reilusti tuoretta basilikaa tai punabasilikaa ja raastettua emmentalia.
    • d. Poimulehtiä, puna-apilan kukkia ja lehtiä, siankärsämön lehtiä, sitruunamelissaa, basilikaa ja raastettua emmentalia.

    Valmistusohje

    Liuota tuore hiiva kädenlämpöiseen veteen. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhoihin. Sekoita jauhot taikinaan haarukkavatkaimella. Lisää suola ja öljy. Alusta taikina tasaiseksi. Anna kohota lämpimässä paikassa.

    Valmista tomaattikastike taikinan kohotessa. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja keitä kattilassa muutama minuutti.

    Taputtele taikinasta leivinpaperille ison kämmenen kokoisia leipäsiä. Kohota pellillä liinan alla kymmenisen minuuttia.

    Höyrytä villivihannekset tai käytä niitä tuoreina. Paista sienet ja munakoisoviipaleet pannulla, viipaloi mozzarella ja raasta juusto. Levitä tomaattikastike leipäsille. Ripottele päälle villiyrttejä ja juustoa makusi mukaan. Voit kokeilla kaikkia syötäviä villivihanneksia ja -yrttejä.

    Paista pitsaleipäsiä uunin alaosassa 225 asteessa 18–20 minuuttia.

    Ohje kirjasta Ville Haapasalo, Juha Metso ja Petri Pietiläinen: Sieniä ja villiruokaa Villen tapaan. 176 s. Otava.