
Kotimainen kasviproteiini hurjassa nosteessa, elintarvikejätit rynnistivät Vegemessuille – "Tämä on se iso muutos"
Valio, Apetit, Juustoportti.
Vaikka kasvisruoka olisi vierasta, täällä törmää varmasti tuttuihin nimiin.
Vegestä on tullut valtavirtaa, sanoo Vegemessuja järjestävä Karry Hedberg. "Kasvistuotteiden taso on Suomessa noussut valtavasti."
Raha on löytänyt alan ja tuonut isot toimijat mukaan. "Fazer oli kova kiinnitys. Tämä on se iso muutos", Hedberg kuvailee.
Aluksi se (jäätelö) tuoksui hernekeitolta – Roosa Kukkonen ja Anni Niskakoski
Monet ovat Vegemessuilla esittelemässä uutuuksia.
Fazerilla on esillä uusi Yosa-brändin alla myytävä proteiinipitoinen kaurapala. Vähän matkan päässä Juustoportti lanseeraa kahviin tarkoitettua kaurajuomaansa.
Valio taas maistattaa uusia, proteiinipitoisia kauravälipaloja. Vastaanotto on ollut hyvä, kertoo Marianna Karipohja (pääkuvassa vasemmalla, oikealla Marianne Lötjönen).
Yksi jono on messuilla ylitse muiden. Mitä suomalainen malttaa odottaa? Kahvia, tietenkin! Kaslinkin kaurajuomasta syntyy baristan käsissä cappuccinoa.
Pienet yrittäjät ovat kuitenkin tapahtuman suola.
Vegemessut kuuluu vuoden tärkeimpiin messutapahtumiin, sanoo Karviaisten tilan emäntä Katriina Klinckowström. "Täällä tavoittaa kohderyhmän."
Vegemessuilla Fazerin kaltaiset jätit ovat vierekkäin tulevaisuuden tekijöiden kanssa. Elintarviketeknologian opiskelija Anni Niskakoski myy Härtelöä, eli härkäpapujäätelöä. Opiskelijoiden kurssitehtävästä syntyi puolivahingossa oma liikeyritys. Kuva: Vesa LaitinenVähän matkan päässä käryää grillissä Vönerin vegaaninen kebab. Kunnon liharakennetta oli vegaanisena markkinoilta vaikea löytää, joten sellainen oli kehitettävä itse, kertoo toimitusjohtaja ja Vönerin isä Silva Parlar. Sokkotesteissä ihmiset eivät useinkaan erota lihaa ja Vöneriä.
Nyt suomalaistuote on lähdössä valloittamaan esimeriksi brittejä. Vönertehdas tosin siirtyi hiljattain Pirkanmaalta Saksaan.
Messujen kenties sympaattisimmalla ständillä tarjoilllaan Härtelöä. Siis härkäpavuista tehtyä jäätelöä.
"Aluksi se tuoksui hernekeitolta", kertovat Roosa Kukkonen ja Anni Niskakoski. Maku kuitenkin yllätti: härkäpavusta kuoriutui tulevien elintarviketeknologien käsissä kermainen herkku.
Seitsemän opiskelijaa tekee ja markkinoi Härtelöä opintojensa ohessa.
Jalotofun valmis kotimaisista luomuhärkäpavuista tehty tempeh katoaa parempiin suihin. Valmiina myytävä tempeh saadaan aikaiseksi fermentoimalla. Kuva: Vesa LaitinenValtaosa Vegemessuilla olevista yrityksistä on kotimaisia. Voisiko Suomea jo nimittää kasvistuotteiden pioneerimaaksi? Voi ja ei. Kehittelyä tapahtuu, mutta Yhdysvallat on yhä alan suunnannäyttäjä, Hedberg linjaa.
"Kasvissyönnin valtavirtaistuminen Suomessa – se on uniikkia", Auvinen jatkaa.
Ennakkoluulottomuutta ruokkii hänen mukaansa sekin, ettei Suomessa ole yhtä vahvaa omaa ruokakulttuuria kuin esimerkiksi Ranskassa. Syksyn ilmastoraportti antoi trendille uuden sysäyksen.
Tapahtumassa jaettiin myös toista kertaa järjestettävät Vegeawardsit. Parhaan brändin tittelin voitti ruotsalainen Oatly.
Lauantain tapahtuma oli myyty loppuun. Nähdäänkö Vegemessut tulevaisuudessa Messukeskuksen täyttävänä suurtapahtumana?
Ei, Auvinen vastaa. Tapahtuma jaetaan mieluummin useammalle päivälle. Messukeskus toisi tullessaan myös hintavammat tilat, joka voisi karkottaa pienet toimijat.
Kasvisruuan valtavirtaistuminen Suomessa on maailmanlaajuisestikin uniikki ilmiö, kertoo Vegemessuja järjestävä Suvi Auvinen. "Erityisesti meitä kiinnostaa tarjota foorumi kasvipainotteisemmasta ruokavaliosta kiinnostuneille sekasyöjille." Vieressä Karry Hedberg.Ensi vuonna Vegemessut nähdään sekä keväällä että syksyllä. Syyskuussa järjestettävien messujen teema on alkuperä: mukaan halutaan suomalaisen ruuan tuottajia.
Fazerin edustaja Piia Raunio esitteli uutta, Yosa-brändin alla myytävää proteiinipitoista kaurapalaa.
Vegefitness tarjoaa urheileville vegaaneille ravintoneuvontaa. Yritys on pyörinyt 2,5 vuotta. "Listat ovat täynnä", kehonrakentaja ja vegaani Ulrika Lillsunde mainitsee.Kasvisproteiineista tunnetuin on soijasta valmistettu tofu.
Jos Vegemessuja katsoo, tuontiproteiineista tunnetuin uhkaa jo jäädä kakkoseksi: härkäpapua ja kauraa on esillä vähintään yhtä paljon kuin soijaa, paikoin enemmänkin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


