
Perunalaatikko ei ole onnistunut koskaan näin hyvin – imeltyi täydellisesti laitteella, jolla myös lihasta saa erinomaista
Perunalaatikon imeltymiseen tarvitaan juuri oikea lämpötila. Tässä avuksi voi ottaa vesihauteen.Perunalaatikon onnistunut imeltyminen on mietityttänyt minua joka joulu. Oikein imeltynyt laatikko on herkullisen makeaa ja koostumukseltaan juoksevaa. Siirapin kanssa ei tarvitse läträtä ja makukin on aivan erilainen.
Viime jouluna päätin ratkaista ikiaikaisen ongelman: miten saada perunalaatikko imeltymään varmasti.
Mietin erilaisia vaihtoehtoja. Yksi vaihtoehto olisi ollut käyttää uunia, mutta sen epätasainen lämpö mietitytti. Lämmön pitäisi olla mahdollisimman tasainen ja kontrolloitava, jotta imeltyminen onnistuisi.
Mieleeni tuli nopeasti sous vide -kypsennin eli sirkulaattori. Laitetta olen tavallisesti käyttänyt lihojen valmistamiseen. Sirkulaattori perustuu lämpimään veteen ja tyhjiöpakkaukseen.
Laite lämmittää ja liikuttaa vettä niin, että veden ympäröimä tuote lämpenee saman lämpöiseksi kuin vesi. Näin esimerkiksi lihasta ei tule ylikypsää, kun se ei pääse lämpenemään yli halutun lämpötilan. Veden lämpötilakaan ei käytännössä muutu, mikä tekee sous videstä toimintavarman.
Vakuumikonetta voi käyttää monien ruokien pakkaamiseen, jolloin niiden säilyvyys paranee. Kuva: Janiko KemppiPelkkää perunalaatikon imellytystä varten ei toki sirkulaattoria kannata hankkia, mutta lihan ja kalan ystäville se on hyvä hankinta. Sirkulaattorilla olen valmistanut parhaimmat liharuokani. Kalakin säilyttää herkullisen mehukkuutensa.
Soud vide -laitteiden hinnat lähtevät noin 50 eurosta. Vakuumikonetta ei välttämättä imellytykseen sirkulaattorilla tarvitse, mutta muiden ruokien valmistamiseen sellainen on pakollinen. Markkinoilla on valmiita settejä, jotka sisältävät kaiken tarpeellisen. Tällaisen paketin hintakin voi olla alempi kuin laitteita erikseen ostaessa.
Miten sitten imellytin perunalaatikkoni?
Valmistin perunalaatikkomassan perinteiseen tapaan. Tämän jälkeen siirsin massan vakuumipussiin, johon jätin tarkoituksella ilmaa.
Perunamassapussukka pääsi tämän jälkeen 60-asteiseen vesikylpyyn, jossa se sai uida kuutisen tuntia. Ei kannata kiirehtiä – maista, milloin massa on makeaa. Jos massaa on enemmän, voi sen jakaa useampaan pussiin.
Pussi kannattaa asettaa niin, että vesi pääsee kulkemaan sen ympärillä. Pussin voi kiinnittää reunaan esimerkiksi pienellä puristimella, jos se ei tahdo pysyä paikallaan. Kuva: Janiko KemppiKun kävin kääntelemässä pussia imeltymisen aikana, huomasin, kuinka perunamassasta tuli juoksevampaa. Suosittelenkin tarkkailemaan omaa perunamassaa, mutta missään tapauksessa sen vieressä ei tarvitse päivystää.
Sous vide -kylvyn jälkeen perunamassa maistui herkullisen makealta. Tämän jälkeen valmistin laatikon loppuun.
Jos pitää vielä makeammasta laatikosta, voi loppuvaiheessa lisätä vielä hieman siirappia joukkoon.
Jos etsit hyvää perunalaatikkoreseptiä, kannattaa testata tätä perinteistä ohjetta:
Hämäläinen imelletty perunalaatikko eli tuuvinki
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







