Talous

Korona tuntuu myös pankissa – Kolmen Sepän konttorissa vain yksi asiakas kerrallaan odottamaan

Aktia ehkäisi koronavirukselle altistumista ja kannustaa asiakkaitaan asioimaan verkkopankissa.
Jarno Mela
Aktian toimitusjohtajan Mikko Ayubin mukaan suurempaa jonoa ei pankin Kolmen Sepän konttorin eteen Helsingin Mannerheimintielle ole syntynyt. Lainojen lyhennysvapaat ovat kuitenkin olleet kysyttyjä.

Markkinoiden myllerryksessä, yritysten valmistautuessa mahdolliseen kassavirran tyrehtymiseen ja henkilöstön lomautuksiin, myös Aktia tarjoaa henkilö- ja yritysasiakkailleen lyhennysvapaita kuukausia.

"Jo maanantaina (16.3.) näkyi lisäystä lainojen lyhennysvapaiden käsittelyssä. On viisasta varautua ajoissa", Aktian toimitusjohtaja Mikko Ayub sanoo.

Asuntolainojen pyynnöissä puolestaan oli viikonlopun jälkeen vähäinen notkahdus normaaliin verrattuna. Poikkeusolosuhteissa ja pörssin romahtaessa pankin salkunhoitajilta kaivattiin sijoitusnäkemyksiä.

"Yleisohjetta sijoittamiseen tässä tilanteessa ei ole – toiselle hetki on oikea myydä, toiselle ostaa."

Vuoden lopulla Aktian rahastoilla oli vajaan 10 miljardin varat hoidettavanaan. Kun pörssi on viikossa tullut ryminällä alas noin 30 prosenttia, myös sijoitusrahastojen saldot ovat pudonneet.

Aktian osake on noteerattu Helsingin pörssissä. Kuukaudessa osake on halventunut neljänneksen.

Aktia Pankki antoi tulosvaroituksen keskiviikkona koronaviruksen vaikutusten seurauksena pankin toimintaan:  

"Aktia Pankki Oyj odottaa vertailukelpoisen liikevoittonsa jäävän aiemmin julkaistuista näkymistä ja pidättäytyy toistaiseksi antamasta näkymiä vuodelle 2020."

Haastatteluhetkellä Aktialla tehtiin kauppaa 7,17 euroa osakkeelta. Syksyllä Ayub oli ostanut omaan salkkuunsa useammassa erässä Aktiaa noin 1,5 euroa kalliimmalla.

"Pitkän aikavälin sijoituksena, uskon pankin strategiaan", Ayub vakuuttaa.

Kolmen Sepän konttorissa Helsingin Mannerheimintiellä koronavarautuminen koskettaa myös asiakkaita. Virusaltistumisen ehkäisemiseksi viime tiistaina odotustilaan pääsi yksi asiakas kerrallaan.

"Nyt on oiva tilaisuus ottaa sähköisiä välineitä käyttöön", Ayub kannustaa verkkoasioimiseen.

Yhtiökokouksen Aktia on kutsunut koolle 16. huhtikuuta. Pankissa pohditaan senkin uudelleenjärjestelyjä.

Lue lisää:

Maaseudulla verkkopankki on yhtä ahkerassa käytössä kuin kaupungissakin

Lue lisää