Talous

Hallituksen koronapaketissa myös: Lomautukset nopeutuvat, yt-neuvottelut voidaan käydä viidessä päivässä

Lomautetuille on tulossa oikeus saada työttömyystukea yritystoiminnan ja opintojen estämättä.
Jaana Kankaanpää
Työn ohella opiskeleva tai yritystoimintaa harjoittava lomautettu saisi työttömyysetuutensa nopeammin. Silti pitää kirjautua ensin työnhakijaksi.

Koronaviruksen aiheuttamat poikkeustoimet työmarkkinoilla etenevät. Hallitus on tänään antanut eduskunnalle esitykset, joilla lyhennetään lomautusten ilmoitusaikaa ja lomautuksista käytävien yt-neuvottelujen kestoa.

Poikkeussääntöjen mukaan lomautusilmoitusaika lyhenee 14 päivästä 5:een. Yt-neuvottelujen kesto lyhenee kuudesta viikosta tai 14 päivästä 5 päivään.

Muutosten on tarkoitus astua voimaan mahdollisimman pian ja olla voimassa kesäkuun loppuun asti.

Hallitus päätti nyt lakiesityksiin kirjatuista muutoksista viime viikolla sen jälkeen, kun työmarkkinakeskusjärjestöt olivat keskenään sopineet ehdotuksista toimista, joilla koronakriisiin vastataan.

Työnantajat saavat muutosten myötä oikeuden lomauttaa myös määräaikaisessa työsuhteessa työskenteleviä samoilla ehdoilla kuin vakituisia. Koeaika voidaan purkaa myös taloudellisella tai tuotannollisella perusteella.

Samalla työntekijän takaisinottovelvollisuutta pidennetään yhdeksään kuukauteen, jos työntekijä on irtisanottu poikkeussääntöjen aikana.

Muutoksia ei sovelleta julkiseen sektoriin.

Samalla lomautettujen oikeutta työttömyysetuuteen laajennetaan. Lomautetuille on tulossa oikeus saada työttömyystukea yritystoiminnan ja opintojen estämättä.

Työn ohella opiskeleva tai yritystoimintaa harjoittava lomautettu saisi työttömyysetuutensa nopeammin, koska opiskelua ja yritystoimintaa koskevia työvoimapoliittisia edellytyksiä ei tarvitsisi selvittää.

Työttömyysetuuden maksaminen edellyttää yhä, että lomautettu ilmoittautuu työnhakijaksi työ- ja elinkeinotoimistoon. Hänen oikeudestaan työttömyysetuuteen annetaan työvoimapoliittinen lausunto. Lomautetuilla säilyy myös työttömyysturvalakiin kirjattu velvollisuus ottaa vastaan työnantajan tarjoamaa työtä.

Yt-neuvottelujen piirissä olevien määrä on jatkanut kasvuaan, kertoi työ- ja elinkeinoministeriö. Torstain lukema oli 238  829.

Luku ei kuitenkaan kata kaikkia, sillä siihen eivät sisälly ne työantajat, jotka työllistävät alle 20 ihmistä. Heidän ei tarvitse ilmoittaa harkinnassa olevista lomautuksista TE-toimistolle.

Yli 60 prosenttia lomautuksiin tähtäävistä yt-neuvotteluissa on aloitettu Uudellamaalla.

Lomauttajien joukkoon ilmoittautui torstaina muun muassa elintarvikekonserni Fazer, jonka valmistautuu sulkemaan kaikki kahvilansa ja ravintolansa toukokuun loppuun asti. Enintään 90 päivää kestävät lomautukset koskevat kaikkia Fazer Ravintoloiden noin 400:aa työntekijää.

Lue myös: Yrityksille suunnattu tuki nousee miljardiin euroon

Lue lisää