Talous

Finanssialan kysely: Hieman alle puolet vastaajista odottaa suurilta sijoittajilta ilmastotoimia

Suurista globaaleista sijoittajista eläkeyhtiöt kulkevat ilmastonmuutoksen torjunnan eturintamassa.
Hanna Linnove
Suurista globaaleista sijoittajista eläkeyhtiöt ottavat huomioon ilmastonmuutoksen torjunnan sijoituksissaan.

Finanssiala ry:n (FA) teettämän kansalaiskyselyn vastaajista hieman alle puolet on sitä mieltä, että suomalaisten suurten sijoittajien tulisi vetää sijoituksensa pois fossiilisesta energiantuotannosta.

Nuorista yli 50 prosenttia oli täysin tai osittain sitä mieltä, että suurten sijoittajien tulisi vetää fossiilisijoituksensa pois. 50–59-vuotiaista tätä mieltä oli vain 41 prosenttia. Kaikkiaan eri mieltä olevien määrä kuitenkin pieneni 6 prosenttiyksikköä. Neutraalien ja En osaa sanoa -vastausten määrä kasvoi.

"On äärimmäisen tärkeää, että varsinkin suuret sijoittajat katsovat lyhyttä aikaväliä pidemmälle: sijoituksille fossiiliseen energiantuotantoon ei voi odottaa kovin pitkäjänteistä tuottoa", pohtii Finanssiala ry:n vastuullisuusasiantuntija Elina Kamppi.

Suurista globaaleista sijoittajista eläkeyhtiöt ottavat huomioon ilmastonmuutoksen torjunnan sijoituksissaan.

WWF vertaili vuonna 2017 suurten eurooppalaisten sijoittajien sijoituksia uudistuvaan energiaan ja toisaalta kivihiileen sekä energian- että kaivostuotannossa. Selvityksessä suomalaisyhtiöt Elo, Ilmarinen ja Varma muodostivat Kevan ja Valtion Eläkerahaston kanssa viiden kärjen.

”Näyttää siis siltä, että eläkeyhtiöt ovat jopa kansalaismielipidettä edellä fossiilisijoitustensa kanssa”, Kamppi toteaa.

Kansalaiskyselyn toteutti FA:n toimeksiannosta Norstat Oy. Kyselyyn vastasi kesäkuun alussa yli tuhat 18–84-vuotiasta suomalaista. Vastaajat kiintiöitiin vastaamaan Suomen väestöä sukupuolen, iän ja asuinpaikan mukaan.

Lue lisää

USA:n presidentinvaalit käydään tänään, mutta siitä alkaa kuukausien epävarmuus – näin sijoittajat näkevät Trumpin tai Bidenin vaalivoiton

Kasvoton raha haalii metsätiloja

Analyysi: Mihin uskaltaisi sijoittaa – kestääkö pörssi, iskeekö pahamaineinen deflaatio?

Pankkien mukaan suomalaisten säästöhalut ovat kasvussa – säästäminen aloitetaan usein vasta keski-iässä.