Salolainen tehdas valmistaa aurinkopaneeleja ja vie niitä myös Aasiaan – "Meidän automaattilinjan henkilökustannukset on samat kuin kiinalaisten puoliautomaattitehtaan kustannukset" - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Salolainen tehdas valmistaa aurinkopaneeleja ja vie niitä myös Aasiaan – "Meidän automaattilinjan henkilökustannukset on samat kuin kiinalaisten puoliautomaattitehtaan kustannukset"

Salossa toteutettu automaattinen tuotantolinja mahdollistaa paneelien valmistuksen kannattavasti myös Suomessa. Tulevaisuuden vientituote on linja itse.
PasiLeino
Sisarukset Esa ja Anu Areva aloittivat paneelien oman valmistuksen, kun eivät halunneet myöntää pitkää takuuta tuotteelle, jota eivät tunteneet.

Salossa, Nokian ja sen edeltäjän Saloran vanhoissa toimitiloissa toimii Suomen ainoa perusaurinkopaneeleita valmistava tehdas. Solar Finlandin linjastolla valmistuu vuodessa paneelia noin 12 megawatin arvosta. Lähin kilpailija toimii Liettuassa.

Pääosa tuotannosta menee vielä kotimaahan, mutta vientiäkin on erityisesti Viroon. Alkukeväästä pää saatiin auki myös Aasiaan, kun neljä kontillista paneeleja lähti Salosta Thaimaahan.

Tehdas valmistaa valmiiksi varastoon standardimallisia Mono ja Poly -paneeleja. Asiakkaiden toiveista tehdään kuitenkin myös hyvin erilaisia ratkaisuja, esimerkiksi vanhojen tiilikattojen päälle sopivaa punaista paneelia.

Automatisoitu tuotantolinja mahdollistaa paneelien valmistamisen kilpailukykyisesti myös Suomessa.

"Tällä hetkellä meidän automaattilinjan henkilökustannukset on samat kuin kiinalaisten puoliautomaattitehtaan kustannukset. Paneelien hintaerot ovat aivan marginaalisia", sanoo hallituksen puheenjohtaja Esa Areva.

Ensimmäiset Salossa kootut aurinkopaneelit valmistuivat vuonna 2015. Yritys sai alkunsa paljon aiemmin, kun Esa Arevan ja toimitusjohtaja Anu Arevan isä kiinnostui aurinkoenergiasta ja alkoi asentaa amerikkalaisvalmisteisia paneeleja 1970-luvun lopulla.

Myöhemmin Arevat asensivat jällenmyyjinä järjestelmiä, ja toivat muutaman vuoden kiinalaisia paneeleja maahan. Nykyisin perheyhtiö työllistää Salossa noin 40 henkeä ja tarjoaa aurinkosähköratkaisuja avaimet käteen -periaatteella.

"Me ollaan siitä harvinainen toimija maailmalla, että me valmistetaan omat linjastomme, jossa aurinkopaneelimme tehdään ja suunnitellaan järjestelmät yhdessä asiakkaan kanssa. Sitten meidän omat asentajat lähtee asentamaan paneelit täällä Suomessa suunnitelluille ja tehdyille telineille", toimitusjohtaja Anu Areva sanoo.

Maahantuonti- ja asennusyrityksestä valmistajaksi siirtymisen taustalla oli epävarmuus muualta tilatun tavaran laadusta. Arevat eivät halunneet luvata takuuta tuotteelle, jota he eivät kunnolla tunteneet.

Nykyisetkin, itse tehdyt järjestelmät otetaan asennuksen jälkeen asiakkaan suostumuksella maksuttomaan valvontaan. Näin varmistutaan siitä, että ne kestävät pitkät takuuajat. Paneelien teholle luvataan 25 vuoden, ja asennuksille 10 vuoden takuu.

Tehtaan linjasto on lähes kokonaan Solar Finlandin itse suunnittelema ja toteuttama. Korkea automaation taso tarkoittaa paitsi alhaisia henkilöstökustannuksia, myös tasaista laatua. Ihmiset tekevät virheitä, mutta kone toistaa saman tehtävän tunnollisesti kerrasta toiseen.

Arevat uskovat, että myös muut aurinkopaneelivalmistajat ovat kiinnostuneita ensi vuonna valmistuvasta uudesta linjastosta, joka on Esa Arevan mukaan maailman automatisoiduin. Linjastojakin voitaisiin myydä uusille valmistajille avaimet käteen -periaatteella.

"Se on paljon isompaa bisnestä kuin paneelit", hän sanoo.

Lue lisää

"Pienten kuntien johtajia ei arvosteta tarpeeksi" — Lauri Inna toimi kahdeksan vuoden aikana kolmessa kunnassa johtajana

Aurinkovoima on moninkertaistunut muutamassa vuodessa – maatilat isossa osassa

Salossa tempaistiin: "Nyt et voi auttaa tykkäämällä, vaan tulemalla töihin maalle!"

Maalaistorppa irtosi Kiikalasta samaan hintaan kuin pääkaupunkiseudulta olisi löytynyt tuulikaappi, pariskunta kuvailee: ”Tämmöisellä elämänmeiningillä me saatais kaupungista häätö"