Kaupunkien liiketilojen vuokrien ennakoidaan laskevan vuoden lopussa – vajaakäyttöaste ei vielä näy toimistotilojen markkinoilla - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Kaupunkien liiketilojen vuokrien ennakoidaan laskevan vuoden lopussa – vajaakäyttöaste ei vielä näy toimistotilojen markkinoilla

Catella ennustaa liiketilojen vuokrien laskevan vuoden neljännellä neljänneksellä Helsingissä, Tampereella, Turussa, Oulussa, Lahdessa ja Jyväskylässä.
Sanne Katainen
MTK:n kiinteistön toimitilat Simonkatu 6:ssä Helsingin Forumissa peruskorjattiin vuonna 2019. Talousjohtaja Heikki Laurinen esitteli tiloja, jotka ovat osoittautuneet toimiviksi myös koronan oloissa. Etätyöt ovat jatkuneet, myös Maalaistentalossa.

Toistaiseksi toimitilojen käyttäjien muuttuvat tarpeet ja kysyntä eivät ole heijastuneet pääkaupunkiseudun toimistojen keskimääräiseen vajaakäyttöasteeseen. Pääkaupunkiseudulla on yhteensä 8,5 miljoonan toimistoneliön tilakanta.

Catella Property Oy:n kiinteistökatsauksen mukaan vajaakäyttöaste oli vuoden toisella neljänneksellä Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla 11,9 prosenttia – samaa luokkaa kuin ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Vuoden lopulla Catella ennustaa vajaakäytön kasvavan Helsingissä ja Tampereella. Prime-vuokrat Helsingin keskustassa olivat keskimäärin 35,5 euroa toimistoneliöltä

Liiketilojen sekä teollisuus- ja logistiikkatilojen osalta Catella odottaa vajaakäyttöasteiden kasvavan maan suurissa kaupungeissa. Liiketilojen vuokrien Catella ennustaa laskevan vuoden neljännellä neljänneksellä Helsingissä, Tampereella, Turussa, Oulussa, Lahdessa ja Jyväskylässä.

Markkinoinnin, teknologian ja luovuuden liitto MTL päätti kokonaan luopua työhuoneestaan Työnantajien Eteläranta 10:ssä.

"Muutimme virtuaalitoimistoon", kertoo MTL:n toimitusjohtaja Tarja Virmala mökiltään Savosta. MTL hakee markkinointialalta yhteistyökumppaneita, joiden kanssa jakaisi tiloja.

Virmala uskoo palaavansa vielä toimistoon:

"Ei etätyötä pelkästään kestä. Pitää tavata ihmisiä, se ei ole samaa verkossa."

Eteläranta 10:n tiloja hallinnoivan Teollisuuskeskus Oy:n toimitusjohtajan Kimmo Järvensivun mukaan työnantajaliittojen talossa osa väestä on paikalla, osa etänä. Käyttöasteella talo on melkein täysi. Eteläranta 10:n omistavat työnantajaliitot, jotka myös käyttävät tiloja.

Lue myös:

Korona luo etätyötalouden

Kunnat toivottavat mökkeilijät tervetulleiksi myös syksyllä — "Jos korona olisi tullakseen heidän mukana, niin kai se olisi jo tullut"

Jukka Pasonen
Lue lisää

Olemme kuulemma käyneet ilmastovaalit – metsät sitovat yli 80 prosenttia kasvihuonepäästöistä, silti niitä ei mainita budjetissa

Kolmasosa yrityksistä masentui budjettiriihen päätöksistä – konkurssien uhka on kuitenkin vähentynyt

Biotaloutta ei mainittu budjettiriihessä ollenkaan, MTK:n Marttila moittii: "Kunnianhimo puuttuu"

MTK arvioi viljasadon jäävän paljon ennustettua pienemmäksi