Talous

Tilintarkastajabarometri 2021: "Toiminnan jatkuvuuden vaarantuminen uhkaa erityisesti majoitus- ja ravitsemis-, taiteiden ja viihteen, teollisuuden sekä rakentamisen alan yrityksiä"

Tilintarkastajat joutuvat kevään tarkastuksissaan ottamaan tavallistakin tarkemmin kantaa yhtiöiden toiminnan jatkuvuuteen.
Jarno Mela
Talouden epävarmuus jatkuu myös vuonna 2021. Toiminnan jatkuvuuden vaarantuminen uhkaa myös majoitus- ja ravitsemistoimialan yrityksiä. Kuvituskuva Helsingin Sokos Hotel Vaakunan vastaanotosta.

Tilintarkastajabarometri 2021 vahvistaa koronavuoden havaintoja: rajoitusten piirissä olleet toimialat kärsivä eniten. Koronapelissä sekä voittajia että häviäjiä.

Tuore barometri kuvaa yritysten tilaa liikevaihdon, investointien, henkilöstömäärän ja toiminnan jatkuvuuteen suhteen päättyneen tilikauden ja tulevien 12 kuukauden osalta. Barometri perustuu tilintarkastajien arvioihin asiakasyritysten taloudellisesta tilanteesta.

Vuosi 2020 ei kohdellut toimialoja tasapuolisesti. Lähes koko vuoden jatkunut koronapandemia kuritti erityisesti toimialoja, joiden toimintamahdollisuuksiin koronarajoitukset osuivat.

Liikevaihdon kehityksen näkökulmasta päättynyt vuosi runteli erityisesti majoitus- ja ravitsemustoiminnan sekä taide, viihde ja virkistysalan yrityksiä. Tukku- ja vähittäiskaupan sekä rakentamisen toimialoilla vuosi oli sen sijaan positiivinen.

Koronavuosi heijastui investointeihin ja rekrytointeihin toimialasta riippumatta. Investoinnit pienenivät kaikilla toimialoilla ja henkilöstömäärän kehittyminen oli positiivista ainoastaan sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Tulevan 12 kuukauden osalta investoinnit ovat edelleen miinusmerkkisiä muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

"Talouskasvun kannalta olisi erittäin tärkeää saada investoinnit oikea-aikaisesti kasvuun. Investointien viivästymiset kertautuvat ajassa ja aiheuttavat talouteen ylimääräisiä "sakkokierroksia". Myöskään inhimillisen tragedian osuutta ei voi vähätellä", kommentoi Suomen Tilintarkastajat ry:n puheenjohtaja Ilkka Kujala.

Kujala työskentelee KHT-tilintarkastajana ja osakkaana tilintarkastusyhteisö Grant Thorntonissa.

Epävarmuus jatkuu ja vuosi 2021 on vielä mysteeri. Tilintarkastajabarometrin perusteella iikevaihdoissa nähdään positiivista liikehdintää erityisesti informaation ja viestinnän toimialalla, mutta myös muilla aloilla alkaneen vuoden arvioidaan menevän aiempaa vuotta paremmin.

Tilintarkastajien arvioiden mukaan toiminnan jatkuvuuden vaarantuminen uhkaa erityisesti majoitus- ja ravitsemis-, taiteiden ja viihteen, teollisuuden sekä rakentamisen alan yrityksiä. Tilintarkastajat ottavat kerotomuksissaan kantaa yhtiön toiminnan jatkuvuuteen. Tilauskirjojen oheneminen vaikuttaa viiveellä tyypillisesti teollisuuteen ja rakentamiseen.

Tilintarkastajat tarkastavat vuosittain yli 100 000 yrityksen taloustiedot. Tilintarkastajat ovat yrityksistä riippumattomia, joten barometri on objektiivinen näkymä yritysten tilaan.

Ilkka Kulajan mukaan vuoden 2021 kulkuun tulevat vaikuttamaan erityisesti koronapandemian kehittyminen, tukipakettien kohdentuminen ja yritysten varsinaisen liiketoiminnan kehittyminen.

Aula Research Oy toteutti tilintarkastajabarometrikyselyn Suomen Tilintarkastajat ry:n toimeksiannosta aikavälillä 12.11.–8.12.2020.

Lue lisää

Konkurssisuoja on antanut heikoimmille yrityksille aikaa tammikuun loppuun, onko kohta edessä konkurssien suma?

S-ryhmän ruokakaupoissa kuhisee – hotelleissa ja ravintoloissa syvää miinusta

Scandic Hotels Oy: Kysynnän puute voi sulkea hotelleja uudelleen

Kotimaan matkailu pelasti maakuntahotellien huonevaraukset – Hotelli Kolin heinäkuu oli täyteen buukattu