Talous

Sukset, pulkat ja liukurit myyvät ennätyksellisen hyvin – "Tietyistä tuotteista alkaa jo olla pulaa"

Viime viikolla myytiin jopa yli kymmenen kertaa enemmän talviurheiluvälineitä kuin viime vuonna.

Koko Suomen peittänyt lumivaippa on kannustanut asiakkaat talviurheiluvälinekaupoille. Viime viikolla SOK:n myymälöissä myytiin ennätyksellisen paljon talvivälineitä.

"Viime vuoteen verrattuna kokonaismyynti yli kuusinkertaistui ja tietyissä ryhmissä tehtiin kymmenkertaisia tai sitäkin suurempia myyntejä", myyntipäällikkö Matti Viitanen S-ryhmän vähittäiskaupasta sanoo.

Viime vuosi oli Suomen mittaushistorian lämpimin, mikä johtui etenkin leudoista talvikuukausista. Viime vuoden hiljaiseen talvivälinekauppaan verrattuna tämän tammikuun myyntipiikki tuntuu siis suurelta.

"Vuoden alussa etenkin lumeen liittyvien tuotteiden myynti on moninkertaistunut. Jos verrataan vuoden ensimmäistä yhtätoista päivää, on myynti yli kymmenkertaistunut viime vuoteen verrattuna", K-Citymarketien valikoimapäällikkö Mikko Saajakari kertoo.

Nopeasti myös Etelä-Suomeen saapuneen lumen lisäksi talvivälinemyyntiä on kirittänyt koronapandemia.

"Koko viime vuoden ajan ne ulkolajit, joita voi harrastaa yksin tai perheen kanssa, ovat kasvattaneet suosiotaan", Viitanen sanoo.

K-Citymarketin puolella kotikäyttöön soveltuvat harrastusvälineet ovat myyneet tasaisesti.

"Nyt fokus siirtyy enemmän ulos, kun pääsemme nauttimaan talvesta", Saajakari toteaa.

Paikoittain kauppojen hyllyt ovat tyhjentyneet tietyistä kauden suosikkivälineistä, mutta Saajakarin mukaan mitään tuotetta ei ole myyty vielä totaalisesti loppuun K-Citymarketeissa. Etenkin Suomessa valmistettavia tuotteita saadaan kauppoihin lisää hyvinkin nopeasti.

SOK:n liikkeissä joissain myymälöissä pulkat, liukurit ja kelkat ovat saattaneet loppua hetkellisesti.

"Viime viikolla niiden myynti oli 17-kertainen vuoden takaiseen nähden, joten tavaraa ei saatu tarpeeksi nopeasti myymälöihin. Seuraamme kuitenkin koko ajan talven kehittymistä, ja aloimme valmistautua sään muuttumiseen jo joulun jälkeen", Viitanen sanoo.

Eroja myynnissä on toki maan sisällä, huomauttaa K-ryhmän vapaa-ajan kaupasta vastaava johtaja Sami Kiiski. Etelä-Suomen talviset olosuhteet ovat näkyneet myös Intersportin, Kesportin ja Budgetsportin myymälöissä.

Tämän talven hittituote on sekä Keskolla että SOK:lla vaahtomuovilla pehmustettu foam-liukuri, mutta myös perinteisemmät mäenlaskuvälineet aina pulkista rattikelkkoihin käyvät kaupaksi. Prismoissa kautta maan myydään nyt myös liukulumikenkiä, joiden suosion kasvamiseen Viitanen uskoo.

Viime talvena sukset kuuluivat vielä K-Citymarketien valikoimiin, mutta nyt marketeissa myydään ainoastaan lasten ensisuksia.

"Päätökseen vaikuttivat talvien epävarmuus ja suksien vaatima tila kaupoissa. Teemme valikoimapainotuksia sen mukaan, mitä asiakkaiden on helppo ostaa hypermarketista. Suksissa asiakkaan pitää testata jokainen pari löytääkseen itselleen sopivan, ja se vaatii enemmän henkilökohtaista palvelua", Saajakari sanoo.

Prismoissa suksia sen sijaan myydään, samoin niiden huolto- ja puhdistusvälineitä.

"Hiihtovälineidenkin myynti on ollut historiallisen kova. En ole koskaan nähnyt niin paljon porukkaa liikenteessä laduilla kuin nyt", Viitanen kertoo.

Viime vuoden kehno lumitilanne Etelä-Suomessa on myös vaikuttanut siihen, että monen lapsen ja nuoren hiihtovälineet sekä luistimet ovat jääneet pieniksi. Nyt uusille välineille on siis ollut pakottava tarve.

"Erityisesti suksikauppa käy kuumana, ja tietyistä tuotteista alkaa jo olla pulaa. Tämä tuo painetta kauppojen lisäksi valmistajille ja maahantuojille, sillä talviurheiluvälineiden paras sesonki jatkuu aina hiihtolomiin saakka, ja niiden kauppa käy vielä sen jälkeenkin", Sami Kiiski sanoo.

Lue lisää

Talvi muistutti taas olemassaolostaan

Jaetaanko maskeja, pysyvätkö turvavälit? Näin kaupat valmistautuvat ennätykselliseen joulumyyntiin – "Suosittelemme kauppaan tulemista joko ennen aamuyhdeksää tai iltakuuden jälkeen"

"Liha on lihaa vaikka sen laittaisi lainausmerkkeihin" – Elintarvikekemisti arvostelee Keskon sanavalintaa lihaa korvaavissa tuotteissa

Keskon pääjohtaja vertasi Suomea Pohjois-Koreaan – pahoitteli Twitterissä: "Otsikot eivät vastaa viestiäni"