Talous

Kuntien pitäisi näyttää esimerkkiä – yli 60 prosenttia suomalaisista äänestää kuntavaaleissa mieluiten vastuullisia hankintoja tekevää ehdokasta

Suurin osa suomalaisista haluaa tietää, miten vastuullisuus on kotikunnan hankinnoissa otettu huomioon.
Juho Leskinen
Valvotut vastuullisuusmerkit kuten Joutsenmerkki, Reilu kauppa, Luomu ja EU-ympäristömerkki ovat kunnille helppo ja luotettava tapa lisätä hankintojen vastuullisuutta, muistuttavat Pro Luomu, Reilu Kauppa, EkoCentria ja Ympäristömerkintä.

Suurin osa suomalaisista on sitä mieltä, että kuntien pitäisi näyttää esimerkkiä vastuullisilla hankinnoilla, ilmenee tuoreen tutkimuksen tuloksista.

Pro Luomu, Reilu Kauppa, EkoCentria ja Ympäristömerkintä Suomi selvittivät suomalaisten mielipiteitä kuntien hankintapäätösten vastuullisuuteen liittyvissä asioissa tammikuussa 2021.

Tutkimuksen perusteella vastuullisuutta vaaditaan yli puoluerajojen, kerrotaan tiedotteessa.

Kuntien merkitys hankintojen vastuullisuudessa on suuri, sillä kaikista julkisista hankinnoista noin 75 prosenttia tehdään kunnissa. Hankintojen arvo on vuosittain kymmeniä miljardeja euroja.

Sosiaalisen vastuun merkitys on erityisesti lisääntynyt viime vaaleista, jolloin vastaava tutkimus toteutettiin ensimmäisen kerran.

74 prosenttia vastaajista on nyt sitä mieltä, että sosiaalisesti vastuullista tuotetta tulisi suosia kuntien hankinnoissa, vaikka hinta olisikin hieman korkeampi. Edellisellä kerralla vuonna 2016 vastaava osuus oli 57 prosenttia.

Ympäristövastuullisia hankintoja suosisi korkeammasta hinnastakin huolimatta 69 prosenttia vastaajista.

Sosiaalisella vastuullisuudella tutkimuksessa tarkoitettiin työ- ja ihmisoikeuksiin sekä työllisyyteen liittyviä kysymyksiä ja ympäristövastuullisuudella ympäristöön, ilmastoon ja luonnon monimuotoisuuteen liittyviä kysymyksiä.

Vastuullisuusasenteita selvittäneet Pro Luomu, Reilu Kauppa, EkoCentria ja Ympäristömerkintä Suomi muistuttavat, että kolmannen osapuolen valvomat vastuullisuusmerkit kuten Joutsenmerkki, Reilu kauppa, Luomu ja EU-ympäristömerkki ovat myös kunnille helppo ja luotettava tapa lisätä hankintojen vastuullisuutta.

Vaikuta hankinnoilla -kampanjan tarkoituksena on saada kuntavaaliehdokkaat sitoutumaan vastuullisten hankintojen edistämiseen omassa kunnassaan. Viime kuntavaalien alla vuonna 2017 vastaavan sitoumuksen allekirjoitti yli 1 100 kuntavaaliehdokasta.

Kuluttajakyselyn toteutti tammikuussa 2021 Kantar TNS Agri ja se tilasivat Ympäristömerkintä Suomi Oy, Reilu kauppa ry, Pro Luomu ry ja EkoCentria. Vastaajia oli yli 1 100.

Lue lisää

Halla-aho: Perussuomalaiset ei hyväksy kuntavaalien siirtoa

Finnwatch syyttää Outokumpua tarkoituksellisen harhaanjohtavasta viestinnästä – "En ole koskaan urallani nähnyt tällaista"

Finnwatch: Teräsyhtiö Outokumpu on myötävaikuttanut ihmisoikeuksien loukkaamiseen – alihankintaketjusta paljastui huonomaineinen kaivosyhtiö

Essayah pelkää, että kuntien on nostettava veroprosenttiaan: "Pienille kunnille sote-palvelut ovat sellainen kurimus, kun budjetin muu liikkumavara voi jäädä hyvinkin pieneksi"