Talous

Kesko paukautti alkuvuodesta historiansa parhaan tuloksen – myynti kasvoi kaikilla toimialoilla, erityisesti ruuan verkkokaupassa

Kesko teki ensimmäisellä vuosineljänneksellä 116,2 miljoonan euron vertailukelpoisen liikevoiton.
Jarno Mela
Keskon pääjohtaja Mikko Helander kuvattuna Keskon pääkonttorilla Helsingin Kalasatamassa.

Kesko teki ensimmäisellä vuosineljänneksellä 116,2 miljoonan euroa vertailukelpoisen liikevoiton. Liikevoitto kasvoi viime vuodesta 51,5 miljoonaa euroa, kun Kesko Senukai on käsitelty yhteisyrityksenä myös vertailukaudella. Kesko Senukai toimii rakentamisen ja talotekniikan kaupassa Baltian maissa ja Valko-Venäjällä.

"Ensimmäisen vuosineljänneksen tulos oli jälleen ennätyksellinen. Se oli Keskon historian paras ensimmäisen vuosineljänneksen tulos. Myynti kasvoi kaikilla toimialoilla", iloitsee Keskon pääjohtaja Mikko Helander konsernin tiedotteessa.

Konsernin liikevaihto oli tammi-maaliskuussa 2, 54 miljardia euroa. Se kasvoi vertailukelpoisesti 5,9 prosenttia.

Vertailukelpoinen osakekohtainen tulos oli 0,20 euroa. Viime vuonna vastaavaan aikaan se oli 0,08 euroa.

Yhtiö arvioi tahkoavansa tänä vuonna 570–670 miljoonan euron vertailukelpoisen liikevoiton. Aiemmin arvio oli pienempi, noin 520–620 miljoonaa euroa.

Vuonna 2020 liikevoitto oli 554 miljoonaa euroa.

Myynti on kasvanut ennakoitua enemmän Keskon kaikilla toimialoilla ja loppuvuodenkin näkymät ovat aiempaa positiivisemmat.

Päivittäistavarakaupassa myynti on jatkunut vahvana. Helanderin mukaan vähittäismyynti kasvoi tammi-maaliskuussa 6,1 prosenttia ja K-ruokakauppojen markkinaosuus vahvistui. Alkuvuodesta myynnin kasvusta 48 prosenttia tuli ruuan verkkokaupan kasvusta. Verkkokaupassa myynti kasvoi yli 300.

"Arvioimme ruoan verkkokaupan kasvavan merkittävästi Suomessa tällä vuosikymmenellä. Tavoitteenamme on olla myös tulevaisuudessa ruuan verkkokaupan selvä markkinajohtaja Suomessa", Helander sanoo.

Vaikeasta markkinatilanteesta huolimatta myös foodservice-liiketoiminta on pysynyt kannattavana.

Rakentamisen ja talotekniikan kauppa on kasvanut ennakoitua enemmän, 7,7 prosenttia. Kasvua on ollut myös autokaupassa, jossa myynti palautui koronapandemiaa edeltävälle tasolle sekä uusien autojen että käytettyjen autojen osalta.

Koronapandemian kehityksen vaikutuksia on edelleen vaikea arvioida, mistä johtuen kuluvan vuoden liikevoittoarvion vaihteluväli on leveä.

Jukka Pasonen
Lue lisää

Keskon loppuvuosi uuteen ennätykseen

Kesko takoi koronakeväänä ennätystuloksen

Vaikka Apetitin tulos parani hieman, jäi se vielä pakkaselle

S-ryhmä kasvatti tulostaan kymmenillä miljoonilla