Talous

Miljoona aurinkopaneelia turvesuolle: Pallonevalle suunnitteilla suunnaton aurinkovoimala – hankkeen kustannusarvio yli 400 miljoonaa euroa

Suunnitelma sisältää kokonaisteholtaan 250–500 megawatin aurinkovoimalan sekä enintään 45 megawatin tuulivoima-alueen. Aurinkovoimalaan voi tulla jopa miljoona paneelia, hankkeen osakkaat tiedottavat.
Pekka Fali
Aurinkovoimalan paneelien lukumäärä voi nousta jopa miljoonaan. Kuvituskuvan aurinkopaneelit eivät liity Pallonevan turvetuotantoalueille suunniteltuun voimalaan.

"Pallonevan turvealueille yksi Euroopan suurimmista aurinkovoimapuistoista."

Näin on otsikoitu tiedote, jossa esitellään suunnitelmia Pallonevan turvetuotantoalueiden tulevasta käytöstä. Pallonevan alue sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla Kauhajoen ja Kurikan rajalla, vajaan 20 kilometrin päässä Kauhajoen keskustaajamasta.

Palloneva on ollut turvetuotannossa useita vuosikymmeniä.

"Turpeen tuotantoa ajetaan voimakkaasti alas valtiovallan taholta, joten kauhajokisen turvealan yrittäjän Marko Nummijärven on ollut pakko istua alas miettimään vaihtoehtoisia tapoja hyödyntää turvepeltoja", tiedotteessa todetaan.

Nummijärvi kertoo:

"Tiesin, että paikallinen uusiutuvan energian yrittäjä Jaakko Leppinen on kehittänyt ja rakentanut tuulivoimapuistoja jo useamman vuoden ajan, joten päädyimme juttelemaan Pallonevan alueesta."

Leppinen sanoo tiedotteessa, että tuulivoiman lisäksi hän on perehtynyt aurinkovoimaan ja sen hyödyntämiseen.

Kaksikon ideariihen tuloksena syntyi uusi osakeyhtiö ATP Palloneva Oy.

Kolmanneksi osakkaaksi uuteen kauhajokiseen yritykseen Leppinen ja Nummijärvi pyysivät hollantilaisen Ard de Pootin.

ATP Pallonevan hanketta esittelevän tiedotteen mukaan de Pootilla on suhteet eurooppalaisiin aurinko- ja tuulivoimaloiden laitevalmistajiin sekä kansainvälisiin rahoittajiin.

"Kolmikolla on omasta takaa resurssit viedä tämä yli 400 miljoonan euron hanke maaliin saakka", tiedotteessa todetaan.

Suunnitelma sisältää kokonaisteholtaan 250–500 megawatin aurinkovoima-alueen sekä enintään 45 megawatin tuulivoima-alueen, joka muodostuisi enintään seitsemästä tuulivoimalasta.

Aurinkovoimalan paneelien lukumäärä voi nousta jopa miljoonaan, tiedotteessa kerrotaan.

"Vastaavan kokoluokan puistot ovat vielä harvinaisia, mutta mikäs sen täydellisempi paikka kuin vanha turvealue", Leppinen sanoo tiedotteessa.

Pallonevan hankealueella on pääosin turvetuotannosta poistuneita ja poistuvia alueita sekä alueita, joille ei ole myönnetty uusia turvetuotantolupia.

Hanke on tarkoitus liittää verkkoon sähköasemalla, joka rakennetaan olemassa olevan Seinäjoki–Ulvila-sähkölinjan yhteyteen.

"Kantaverkkoyhtiö Fingrid on aloittanut teknisen liittymäselvityksen uutta sähköasemaa varten, joka lisää liittymämahdollisuuksia tulevaisuudessa myös muille sähköenergiahankkeille", tiedotteessa kerrotaan.

Pallonevalla on tarkoitus tutkia ja testata, miten aurinkopaneeleja pystytään rakentamaan moduulimaisesti sekä huoltamaan pehmeällä ja tiettömällä alueella.

Hanke eteni maanantaina, kun Kauhajoen kaupunginhallitus hyväksyi Pallonevan aurinko- ja tuulivoimapuiston osayleiskaavoituksen käynnistämisen.

Tavoite on, että ATP Palloneva ehtii vielä tänä syksynä aloittaa tarvittavat luontoselvitykset.

Lue lisää:

Turvesuosta aurinkopaneelien meri: katso hätkähdyttävät havainnekuvat – Suomen suurimpaan aurinkovoimalaan jopa 400 000 paneelia

Lue lisää

Puolet verkkokyselyn vastaajista ei huolisi tuulivoimalaa mailleen – moni epäilee hökötyksen jäävän lopulta heitteille ja maanomistajan riesaksi

Turvetta uusiutuvaksi luonnonvaraksi vaativat osoittavat tänään mieltä eduskuntatalon portailla

Tuotannosta luopuvat turveyrittäjät saavat rahaa vasta ensi vuonna – tukien maksaminen vaatii oman lainsäädännön

Aurinkopaneelien kierrätyksen ongelmat ovat ratkaisematta – Pohjoismaissa kierrätyslaitos voi syntyä Etelä-Ruotsiin tai Tanskaan, asiantuntija arvioi Ylelle