Tukes varoittaa: Vilpilliset kunto- ja saneeraustarkastajat kaupittelevat palveluitaan erityisesti vanhojen talojen omistajille - Tiede & tekniikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiede & tekniikka

Tukes varoittaa: Vilpilliset kunto- ja saneeraustarkastajat kaupittelevat palveluitaan erityisesti vanhojen talojen omistajille

Viraston mukaan sähkösaneerauksia on markkinoitu esittämällä virheellisiä tietoja vanhojen asennusten laittomuudesta.
Kari Salonen
Tukesin tietoon on tullut tapauksia, joissa tarkastajina esiintyneet ovat muun muassa väittäneet, että he ovat Tukesin työntekijöitä tai toimivat Tukesin määräyksestä.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) varoittaa vilpillistä kunto- ja saneeraustarkastajista. Vilpilliset tarkastajat ovat viraston mukaan ottaneet kohteekseen erityisesti vanhoissa taloissa asuvat ikäihmiset.

Tukesin tietoon on tullut tapauksia, joissa tarkastajina esiintyneet ovat muun muassa väittäneet, että he ovat Tukesin työntekijöitä tai toimivat Tukesin määräyksestä. Tukes painottaa, että tällaisia henkilöitä ei pidä uskoa ja tapauksista kannattaa ilmoittaa virastoon.

Ylitarkastaja Ville Huurinainen kertoo, että Oulun suunnalla tuli hiljattain ilmi tapaus, jossa mieshenkilö oli yhteydenoton mukaan yrittänyt päästä tekemään sähkötarkastusta omakotitaloon väittäen olevansa Tukesin asialla.

Mies oli kertonut, että vanhoihin taloihin pitää Tukesin määräyksestä tehdä sähkötarkastuksia. Asiakas ei kuitenkaan mennyt lankaan, vaan otti yhteyttä Tukesiin.

Tukesille on myös aiemmin tullut joitain ilmoituksia, joissa vanhojen talojen kuntotarkastuksia on yritetty päästä tekemään hyvinkin aggressiivisesti. Joissakin tapauksissa on myös väitetty tarkastusten olevan Tukesin rahoittamia.

Kunto- ja saneeraustarkastuksia on kaupiteltu ovelta ovelle erityisesti pientaloalueilla, joissa on vanhoja rakennuksia.

"Tukesilla ei ole tällaista tarkastustoimintaa", Huurinainen korostaa.

Sähkösaneerauksia on kaupiteltu myös antamalla virheellistä tietoa säädöksistä. Huurinaisen mukaan Tukesin tietoon tulleissa tapauksissa on markkinoitu sähkösaneerauksia esittämällä virheellistä tietoa vanhojen asennusten laittomuudesta.

"Sähkötöitä on sitten myyty asiakkaalle näiden "laittomuuksien" korjaamiseen", ylitarkastaja kertoo.

Tukes kehottaa kiinteistöjen omistajia valppauteen kuntotarkastuksina markkinoitujen palvelujen suhteen. Virasto muistuttaa, että sähkötöiden tekeminen vaatii aina ammattilaista ja väärin tehdyt asennukset tai korjaukset voivat olla hengenvaarallisia.

Lue lisää:

Korona-ajan mukanaan tuoma remontti-into toi ikävän lieveilmiön: koteihin on kaupattu väärin mitoitettuja tai sopimattomia sähköjärjestelmiä – asiantuntija kertoo keinot, joilla voi välttyä mielipahalta

Poliisi varoittaa ikäihmisiä kiusaavista "koronasuodattimen" asentajista: "Kehotamme kansalaisia valppauteen"

Lue lisää

Huolimattomuus kaasugrillin kanssa voi johtaa rajuun tulipaloon tai pahimmillaan räjähdykseen – asiantuntija neuvoo, miten laitteiston turvallisuuden voi varmistaa saippuaveden avulla

Tukes määräsi perniöläisen ratsutilan lopettamaan ratsastustuntien ja ratsastusleirien pitämisen toistaiseksi – palvelu todettu asiakkaille vaaralliseksi

Tautien torjunnassa on keskityttävä perusasioihin

Mika Kaappola saneerasi konehallista pihattonavetan – lämmin talvi kiritti työn valmiiksi neljässä kuukaudessa