Tiede & tekniikka

Miten tehokkaasti eri maskit pysäyttävät pisaroita? Yllättävin tulos saatiin fleecekankaisesta huivista

Testissä puhuja toisti lyhyttä lausetta maskien takaa:
Jukka Pasonen
Pienet pisarat säilyvät ilmassa pitkään.

Suomessakin saatiin vihdoin virallinen suositus kasvomaskien käytöstä. Maskiversioita on joka lähtöön, myös itse ommeltuja.

Miten tehokkaasti eri materiaalit pisaroita pysäyttävät? Asiaa tutkittiin videoimalla puhuessa syntyvien pisaroiden leviämistä erilaisten maskien läpi. Testissä puhuja toisti lyhyttä lausetta maskien takaa: ”Pysykää terveenä, ihmiset”, tosin englanniksi. Tietokone laski kännykkäkameran videosta maskin läpi tulleet pisarat. Verrokkina oli tilanne ilman maskia.

Kirurginen maski oli odotetusti tehokkain, se pidätti kaikki pisarat. Erilaiset puuvillaiset maskit päästivät 10–20 prosenttia pisaroista läpi. Jopa kudottu maskikin pidätti kaksi kolmasosaa puhujan pisaroista ja tavallinen pääliina/huivikin puolet.

Yllättävin tulos saatiin fleecekankaisella putkihuivilla. Se näytti lisäävän läpi tulleiden pisaroiden määrää. Lisäys selittyi sillä, että fleece hajotti isot pisarat pienemmiksi. Se on merkityksellistä, sillä juuri pienet pisarat säilyvät ilmassa pitkään ja kulkeutuvat kauaksi puhujasta.

Kirjoittaja on lääketieteen tohtori.

Lue lisää

Y-kromosomi tekee muutakin kuin miehen: sukukromosomin geenien vaimentaminen vaikutti sydämeen

Kumpi on parempi havaintokyvylle: liian vähän vai liian paljon unta?

Uudelleen pesty kertakäyttösuojain suodattaa vielä kangasmaskia paremmin, selvitti VTT

Pääministeri Marin haluaa Tervahaudalta kirjallisen selvityksen THL:n kannasta maskisuositukseen – "Onko hallitukselle esitelty asia virheellisesti?"