Tiede & tekniikka

Ternimaidosta kehitettiin koronaa ehkäisevä nenäsumute Virossa – arvioidaan antavan neljän tunnin suojan virukselta, kauppoihin ehkä jo huhtikuussa

Jos myyntilupa saadaan, nenäsumute voidaan nähdä virolaisten kauppojen hyllyssä jo huhtikuussa. Samalla ternimaidolle saataisiin uutta hyötykäyttöä.
Jaana Kankaanpää
Yksi hyperimmunisoitu lehmä tuottaa poi´ittuaan tarpeeksi vasta-aineita 200 000–300 000 nenäsumuteannosta varten.

Pandemian koettelemassa Virossa on kehitetty koronavirukselta suojaava nenäsumute. Sumute on valmistettu lehmien ternimaidosta.

Tähänastisissa tutkimuksissa sumutteen on todettu antavan tehokkaan suojan koronavirusta vastaan, kertoo professori ja biolääketieteen tutkija Mart Ustav. Ternimaidosta valmistettu sumute suojaa virukselta noin neljän tunnin ajan.

Sumutteen on lisäksi todettu tepsivän eri virustyyppeihin, kuten koronaviruksen Etelä-Afrikasta ja Britanniasta tulleisiin muunnoksiin.

Sumutteessa käytetään hyperimmunisoitujen lehmien maitoa. Se tarkoittaa, että lehmiin injektoidaan kolmesti ennen poikimista koronaviruksen piikkiproteiinia. Proteiini ei sairastuta lehmää, vaan aktivoi sen immuunipuolustuksen.

Sumutetta on valmistettu Viron maatalousyliopiston koenavetan lehmien avulla.

Hyperimmunisoitu lehmä tuottaa itse vasta-aineita, jotka veren kautta kulkeutuvat ternimaitoon. Maitoon kertyy vasta-aineita luonnostaan: niiden on tarkoitus vahvistaa vasikan immuunipuolustusta.

Vasta-aineiden määrä ternimaidossa on huomattava, kuvailee Väino Poikalainen. Hän on eläkkeellä oleva professori, jonka pyörittämä yritys jalostaa Virossa ternimaitoa.

Jalostusvaiheessa ternimaito käsitellään ensiksi kaseiinin ja rasvan poistamiseksi. Tämän jälkeen maito joutuu hienopuhdistukseen, jossa poistetaan laktoosi sekä mikrobit ja erotetaan vasta-aineet, joita käytetään sumutteessa.

Kun vasta-aineilla kyllästettyä nestettä sumuttaa nenään tai suuhun, koronavirus eliminoituu Poikalaisen mukaan heti.

Hän kuvailee nenäsumutetta ”biologiseksi maskiksi”, jonka käyttö on turvallista. Sitä voisi siis käyttää tilanteissa, joissa tietää olevan koronaviruksen leviämisen riski – esimerkiksi kouluissa.

Sumute ei korvaa rokotetta, mutta se auttaa ehkäisemään viruksen leviämistä, Ustav painottaa. Erityisesti oireettomat kantajat ovat ongelmallisia koronaviruksen leviämisen kannalta. Sumute voisi hänen mukaansa ehkäistä viruksen leviämistä esimerkiksi perheenjäsenten välillä.

Ternimaidosta valmistettu sumute ei ole lääke saati rokote vaan ravintolisä. Sen ansiosta sumute on mahdollista saada markkinoille nopeallakin aikataululla.

Jos myyntilupa saadaan, sumutetta voidaan nähdä virolaisten kauppojen ja apteekkien hyllyillä jo huhtikuussa, Ustav kertoo.

Samalla ternimaidolle saataisiin uutta hyötykäyttöä. ”Ternimaitoa menee hukkaan, meijerit eivät ota sitä vastaan. Lehmä tuottaa noin 10 litraa ternimaitoa, josta vasikka pystyy juomaan vain muutaman litran”, Ustav pohtii.

Yksi poikiva lehmä tuottaa tarpeeksi vasta-aineita 200 000–300 000 nenäsumuteannosta varten.

Menetelmää voidaan hyödyntää Ustavin mukaan myös muilta hengitysteitse leviäviltä viruksilta suojautumisessa. Se voisi ehkäistä esimerkiksi tavallisten flunssavirusten leviämistä.

Koronasumute lehmästä

  • Virossa kehitetty nenäsumute, jonka on todettu suojaavan koronavirukselta noin neljän tunnin ajan.
  • Sumute on valmistettu hyperimmunisoidun lehmän ternimaidosta.
  • Hyperimmunisointi tarkoittaa, että lehmä altistetaan koronaviruksessa olevalle valkuaisaineelle (piikkiproteiini). Valkuaisaine ei sairastuta lehmää mutta herättää eläimen immuunipuolustuksen.
  • Menetelmä on kehitetty Australiassa noin vuosikymmen sitten. Virossa sumutteen valmistukseen liittyvästä teknologiasta on jätetty patenttihakemus.
  • Maitoa hyödynnetään viruksen vastaisessa taistelussa muuallakin. Uudessa-Seelannissa on patentoitu immuunijärjestelmää lujittava maitovalmiste.
  • Nenäsumutetta ei suositella henkilöille, jotka ovat allergisia maidon valkuaiselle. Laktoosi-intolerantikoille tuote sopii.
  • Ei korvaa rokotetta tai maskia, mutta voi auttaa tilanteissa, joissa sosiaalista etäisyyttä on haastava ylläpitää.
  • Ei toistaiseksi saatavilla kaupoissa. Lupaprosessi kesken.
Lue lisää

Olympialaisten yllä huolia: kasvavat koronatapaukset ja mahdollinen ennätyskuumuus tekevät Tokiosta haasteellisen koitoksen

HS:n tiedot: Kaikilla kiihtymisvaiheen alueilla tulossa voimaan ravintolarajoitukset

THL: Suomessa on todettu 453 uutta koronatartuntaa, sairaalahoidossa olevien määrä kasvanut hieman

Suomalaisten tutkijoiden johtamassa kansainvälisessä tutkimuksessa on löydetty koronaviruksen vakavalle muodolle altistavia geenialueita