Tiede & tekniikka

Haluaisitko seurata rehuksi soveltuvien kärpäsentoukkien elämää? Nyt se on mahdollista jopa livenä

Kärpäsiä ja niiden toukkia voidaan käyttää muun muassa elintarviketuotantoeläinten rehuna ja prosessoimaan biojakeita.
VTT/Tuure Parviainen
Mustasotilaskärpäset valittiin VinsectS-hankkeen hyönteiskasvatuskontin asukkaiksi, koska ne soveltuvat kestävyytensä vuoksi hyvin hyönteisten kasvatuksen ja jalostamisen koulutus- ja kehitysympäristöön.

Teknologian tutkimuskeskus VTT ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu kasvattavat Keski-Suomessa Saarijärven Tarvaalassa mustasotilaskärpäsiä ja niiden toukkia kiertotalouden tarpeisiin esimerkiksi rehuksi tai osaksi biojakeita. Kärpästen ja kärpästen toukkien elämää ja kasvua voi seurata keskiviikosta alkaen suoratoistona.

VTT:n ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun VinsectS-hankkeessa kartoitetaan hyönteistalouden mahdollisuudet Viitasaari-Saarijärvi seutukunnan alueella ja kehitetään yrittäjien osaamisvalmiuksia tulevaisuuden hyönteistaloudessa.

Mustasotilaskärpäset valittiin VinsectS-hankkeen hyönteiskasvatuskontin asukkaiksi, koska ne soveltuvat kestävyytensä vuoksi hyvin hyönteisten kasvatuksen ja jalostamisen koulutus- ja kehitysympäristöön. Kärpäsiä ja niiden toukkia voidaan käyttää muun muassa elintarviketuotantoeläinten rehuna ja prosessoimaan biojakeita.

”Haluamme lisätä yritystoimintaa suunnittelevien tietoja hyönteiskasvatuksesta. Hankkeen avulla voimme löytää uusia synergiaetuja esimerkiksi kartoittamalla seutukunnan hyönteiskasvatukseen soveltuvat sivuvirrat ja niiden ympärillä toimivat yritykset. Tulosten perusteella luomme Viitasaari-Saarijärven alueelle tiekartan ohjaamaan hyönteistalouden kehittymistä”, VinsectS-hankkeen projektipäällikkö Matti Tähtinen VTT:ltä kertoo tiedotteessa.

Mustasotilaskärpäsen toukka hajottaa muiden hyönteisten lailla eloperäistä materiaalia, kuten elintarvikejätteitä ja lantaa. Toukat sopivat myös sellaisinaan osaksi kotieläinten tai kalojen ruokintaan.

Toukkien elämää ja kasvua voit seurata täällä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sienet voivat tulevaisuudessa syrjäyttää nahan – teollisen tuotannon puuttuminen jarruttaa kauppoihin saapumista

Mustasotilaskärpänen on hurja höntiäinen – gramma munia kasvaa parissa viikossa kuudeksi kiloksi toukkia

Sellu on timangi aine – korvaa muovia, öljyä ja puuvillaa