Ulkomaat

Kongressi vahvisti Bidenin vaalivoiton –  Trump lupaa vallan vaihtuvan rauhanomaisesti

Kongressin ääntenlaskenta ei muuttanut millään tavalla vaalien lopputulosta, joka on Bidenin 306–232-voitto valitsijaäänissä.
Kongressi vahvisti Joe Bidenin voiton Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lupaa vallan vaihtuvan rauhanomaisesti 20. tammikuuta, kun hänen virkakautensa päättyy. Trumpin lausunto julkaistiin sen jälkeen, kun kongressi oli vahvistanut virallisesti Joe Bidenin vaalivoiton.

Trump sanoi lausunnossaan olevansa yhä eri mieltä vaalituloksesta ja lupasi, että taistelu Amerikan tekemiseksi suureksi on vasta alkanut. Hän kuvaili presidenttikauttaan historian parhaaksi ensimmäiseksi kaudeksi.

Trumpin oma Twitter-tili on vielä väliaikaisesti suljettuna, joten lausunnon julkaisi Twitterissä hänen avustajansa Dan Scavino.

Kongressi laski vaalien valitsijaäänet paikallista aikaa torstaiaamuyölle venyneessä maratonistunnossa, joka keskeytyi keskiviikkona usean tunnin ajaksi presidentti Donald Trumpin kannattajien tunkeuduttua kongressitaloon.

Kymmenet republikaanien kongressiedustajat ja muutamat republikaanisenaattorit esittivät vastalauseita Arizonan ja Pennsylvanian valitsijaäänistä. Kongressi kuitenkin äänesti odotetusti nämä vastalauseet kumoon selvin lukemin.

Senaatti äänesti muun muassa CNN:n mukaan vastalauseen Arizonasta kumoon äänin 93–6 ja edustajainhuone äänin 303–121. Vastalause Pennsylvaniasta kaatui senaatissa äänin 92–7 ja edustajainhuoneessa äänin 282–138.

Republikaanien vastalauseet Georgian, Michiganin, Nevadan ja Wisconsinin valitsijaäänistä eivät edenneet äänestyksiin, koska yksikään senaattori ei tukenut niitä.

Alun perin toistakymmentä republikaanisenaattoria oli kertonut aikovansa vastustaa tiettyjen osavaltioiden valitsijaääniä. Muutamat senaattorit muuttivat kuitenkin mieltään keskiviikon dramaattisten tapahtumien jälkeen, eivätkä äänestäneet vastalauseiden puolesta.

Kongressin ääntenlaskenta ei muuttanut millään tavalla vaalien lopputulosta, joka on Bidenin 306–232-voitto valitsijaäänissä. Jo etukäteen tiedossa oli, että republikaanien vastalauseilla ei ole mahdollisuuksia mennä läpi, koska kummassakaan kongressin kamarissa ei ollut riittävästi kannatusta niille. Vastalauseet tiedettiinkin republikaanien poliittiseksi tempuksi.

Kongressin perustuslaillisena tehtävänä ei myöskään ole arvioida vaalien mahdollista vilpillisyyttä, vaan yksinkertaisesti vain todeta, että kongressiin saapuneet äänet ovat ne, jotka osavaltiot ovat lähettäneet, ja laskea ne.

Trump ja hänen uskolliset kannattajansa olivat kuitenkin elätelleet toiveita siitä, että kongressi voisi vielä vaikuttaa vaalitulokseen. Paineita oli kasattu erityisesti varapresidentti Mike Pencen niskaan, joka johti kongressin ääntenlaskentaa roolissaan senaatin puheenjohtajana.

Vaikka Pencen tehtävä ääntenlaskennassa oli vain seremoniallinen, Trump yritti painostaa häntä toimimaan vaalituloksen muuttamiseksi. Pence kuitenkin ilmoitti jo keskiviikkona hoitavansa tehtävänsä perustuslain mukaisesti, kuten hän tekikin. Hän on saanut sen vuoksi Trumpin vihat niskaansa.

Biden vannoo virkavalansa ja aloittaa presidenttinä 20. tammikuuta.

Lue lisää

Suomelle töitä sovittelijan roolissa

Presidentti Niinistö: Yhdysvallat hakee vanhaa vaikuttamisen rooliaan

Bidenin hallinto julkisti koronastrategiansa – testausta ja rokotuksia halutaan tehostaa, tieteellinen asiantuntemus keskiöön

Biden vetosi kansallisen yhtenäisyyden puolesta, lupasi olla kaikkien presidentti