Ulkomaat

Ihmiset haluavat muuttaa pois suurten kaupunkien keskustoista Saksassa

Tuoreen tutkimuksen mukaan suosituimpia muuttokohteita ovat pienemmät kaupungit ja esikaupunkialueet.
Satu Lehtonen

Koronapandemia voi lisätä muuttoliikettä pois suurten kaupunkien keskustoista, selviää müncheniläisen taloustutkimuslaitos Ifo-instituutin ja Immonwelt-kiinteistöportaalin tuoreesta tutkimuksesta.

13 prosenttia vastaajista, jotka asuvat yli 500 000 asukkaan kaupungeissa, on aikeissa muuttaa pois seuraavan 12 kuukauden aikana. Lähes puolella kyselyyn vastanneista on lyhyen aikavälin muuttosuunnitelmia koronaviruspandemian seurauksena.

"Monet vastaajat sanovat haluavansa tehdä tulevaisuudessa vähemmän kompromisseja omissa asumisjärjestelyissään, sillä he ovat alkaneet viettää enemmän aikaa kotona pandemian takia", kertoo Immoweltin markkinatutkimusjohtaja ja tutkimuksen tekijä Jan-Carl Mehles.

Yleisimmät mainitut muuttokohteet ovat 100 000-500 000 asukkaan kaupungit ja esikaupunkialueet suurten kaupunkien liepeillä.

Maaseutualueet taas eivät taas osoittautuneet kovinkaan suosituiksi.

Tutkimuksen mukaan suurin osa esikaupunkialueille ja pienempiin kaupunkeihin muuttavista on lapsiperheitä tai nuoriin ikäryhmiin kuuluvia, jotka ovat perustamassa perheitä.

"Tuloksemme viittaavat siihen, että paremmat yhteydet esikaupunkien ja kaupunkialueiden välillä sekä koulutusinfrastruktuurin laajentaminen tulee entistä tärkeämmiksi", kertoo Mathias Dolls, Ifo-instituutin tutkija ja tutkimuksen tekijä.

Tutkimukseen osallistui 18 000 ihmistä Saksassa. 14 000 vastaajaa asui yli 500 000 asukkaan kaupungeissa ja 4000 pienemmillä 100 000-500 000 asukkaan alueilla sekä maaseudulla.

Lue lisää

Maan sisäinen muutto toi lisää väkeä kymmeneen maakuntaan – Uusimaa ei ole joukossa, mutta sen väestö kasvoi silti eniten

Afrikkalainen sikarutto pääsi kahteen sikalaan Saksassa

Brexit ei pilannut bisnestä: Suomalaisen sahatavaran vienti Britanniaan yli tuplaantui alkuvuonna

Saksa aikoo höllentää matkustusrajoituksia Britanniasta ja Intiasta matkaaville