KOMMENTTI: Alkoholilain uudistus sortuu näpertelyyn
Katja Lamminen: Alkoholijuomien hintoja on laskettava, jotta Viron viinaralli hiipuu ja väki saadaan käymään ravintoloissa.
Viron matkustajatuonti rehottaa ja suomalaiset juovat mieluummin kotona kuin ravintolassa. Nämä vinoumat olisi syytä korjata alkoholilain uudistuksella. Kuva: Jaana KankaanpääEttäkö tulevaisuudessa baaritiskiltä saa ostaa oikein kaksi juomaa kerralla?
Se, että alkoholilaista siivotaan sinne roikkumaan jääneitä outouksia, joita ei ole vuosiin edes noudatettu, ei ole oikeaa uudistamista.
Kuluttajat kaipaavat alempia hintoja. Vain siten väki saadaan viihtymään ravintoloissa ja ostamaan juomat Viron sijasta kotimaasta.
Etenkin oluttuopin hinta on kohtuuton. Olutta pitäisi kohdella elintarvikkeena, jonka valmistus Suomessa täkäläisistä raaka-aineista hyödyttää talouttamme. Samaan syssyyn pitäisi tunnustaa lisäarvo, jonka pienpanimot tuovat olutkulttuuriin ja maaseutumatkailuun. Tuo lisäarvo jää pitkälti hyödyntämättä, koska panimot eivät saa myydä tuotteitaan suoraan asiakkaille.
Sosiaali- ja terveysministeriössä alkoholiasioiden päällä istuva virkamies Ismo Tuominen on todennut Nykypäivän verkkouutisessa (11.1.2014), että Suomi kuuluu Venäjän kanssa “väkivalta-, votka- ja humalavyöhykkeeseen”. Jos alkoholipolitiikkaa jatketaan nykymalliin, votkavyöhykkeestä tosiaan itsemme löydämme.
Siinä missä mietoja juomia yliverotetaan, kirkkaita saa ostaa suhteellisen halvalla. Kannattaisi tukea kehitystä, joka vie meitä kohti olut- ja viinipainotteista kulttuuria. Asia etenisi omalla painollaan, jos meitä, aikuisia ihmisiä, ei lyötäisi jatkuvasti kepillä sormille.
Kirjoituksen otsikkoa on muutettu 22.2. kello 9:25: kirjoitus on kommentti, ei uutinen.
katja.lamminen@mt1.fi
Lue myös:
Pienpanimot peräävät ulosmyyntioikeutta
Kaivatut verohelpotukset jäämässä pois alkoholilain uudistuksesta
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

