lukenut mies Kaunosanoja oluesta
Jokainen oluen ystävä ainakin pääkaupunkiseudulla tietää suunnata askelensa heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Rautatientorille. Maakuntien pienillä panimoilla on siellä silloin mahtava tarjoilutarhansa.
Idean isä lienee Lammin sahdin kaupallistaja Pekka Kääriäinen, joka sittemmin pääsi tuotteensa voimalla peräti Hämeenlinnan kaupunginvaltuustoon (kok.).
Tapahtuma on muutamassa vuodessa paisunut aivan huikeasti. Parilla kymmenellä valmistajalla on hanoissa ja drinkkeinä kohta pari sataa tuotetta. Tutustuminen jää ymmärrettävästi poiminnoiksi.
Itse aloitan perinteisesti Hollolan Kivisahdilla. Nimi tulee ikivanhasta valmistusmenetelmästä, kuumennetuista kivistä. En tosin tiedä, paljonko sillä on todellisuudessa katetta. Ikivanhaa käyteainetta, karjunkuolaa en ole havainnut kenenkään palauttaneen käyttöön.
Siemailun lomassa on vuosi vuodelta hauskempaa nautiskella juomien esittelylistasta, joka vaatimattomasta alusta on paisunut jo pieneksi kirjaseksi.
Alkossa osataan liittää viineihin uskomaton sarja laatusanoja, mutta maakuntien olutmestarit eivät jää vähääkään jälkeen.
Yhä innokkaammin keikaroidaan humaloilla. Yksi on kerännyt kävyt Route 66:n varrelta Amerikasta. Toinen luottaa Uuteen-Seelantiin ja kolmas sekoittaa viittä eri humalaa keskenään. Kuinka moni ne kaikki erottaa?
Maistamatta jäi satakuntalainen punajuuriolut. Vieläköhän se on ensi kesänä markkinoilla?
Maistaa piti ”rapea” oluen maku, ”kurinalainen katkeruus” sekä ”hienotunteinen”.
Mutta sitten piti lähteä kunnialla kotiin. Niinpä ”pyhyyden kokemus” jäi tänä vuonna nautiskelematta.
PEKKA ALAROTU
Suuret oluet, pienet panimot.
Olut- ja panimotapahtuma
Helsingissä 24.–26.7.2014.
12 sivua.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
