Virolainen keittiöesittäytyy suomeksi
Vaikka jo melkein kaikki suomalaiset ovat vierailleet Virossa, monelle maan keittiö on jäänyt varsin vieraaksi. Tätä puutetta korjaa Terhi Pääskylä-Malmströmin suomentama ja toimittama Virolainen keittiö -kirja.
Se esittelee nykyvirolaista ruokakulttuuria lähemmäs kuudenkymmenen reseptin kattauksella. Ohjeissa on esitelty pikkusuolaisia ja alkupaloja, keittoja, pääruokia ja jälkiruokia.
Kirjan reseptit ovat ruokatoimittaja ja keittokirjailija Lia Virkuksen ja ravintola-alalla työskentelevän Harri Ilveksen virolaisten rakkaimmista ruuista kokoama valikoima.
”Osa niistä on hyvinkin perinteisiä, osa on kotiutunut virolaiskeittiöihin vasta hiljattain”, Virkus ja Ilves toteavat.
Resepteistä monet ovat sellaisia, joita melko samanlaisina käytetään myös suomalaiskeittiöissä, mutta paljon on myös meille uutta. Virolaiset rakastavat hapankaalia, joka on monessa reseptissä keskeinen raaka-aine.
Kirjan hauskin resepti on virolaislasten synttäriherkku Kirjava koira (kirju koer), joka syntyy ilman uunia ja muistuttaa niin Rex-kakkua kuin amerikkalaisia Rocky road -leivonnaisiakin.
Kun haluaa tehdä makumatkaa virolaisten ruokapöytään, tämän kirjan resepteillä sinne pääsee.
MAIKKI KULMALA
Virolainen keittiö. 128 sivua.
AS Ajakirjade Kirjastus.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
