Riistalihan lyijyä tutkitaan Ruotsissa
Ruotsissa selvitetään, kuinka paljon riistaliha sisältää jäämiä patruunoiden ja luotien lyijystä. Jo aiemmin tänä vuonna Ruotsin elintarvikevirasto tiedotti, että hirvenlihassa havaittiin kohonneita lyijypitoisuuksia.
Tutkimusaineisto kerättiin ruotsalaisten hirvenmetsästäjien pakastimista. Puolet hirvenjauhelihanäytteistä sisälsi lyijyjäämiä.
Nyt tarkastelua laajennetaan ja tutkitaan myös riistalihaa syövien henkilöiden vatsalaukun sekä veren lyijypitoisuuksia. Tutkimukseen osallistuu elintarvikeviraston lisäksi eläinlääkintäviranomaisia sekä Ruotsin metsästäjäliitto.
Sekä viranomaiset että metsästäjäliiton edustaja ovat yhtä mieltä siitä, että riistalihan lyijypitoisuuteen voidaan vaikuttaa. Kyse on ennen muuta tavasta käsitellä lihaa.
”Yritämme selvittää, kuinka paljon luodin- tai lyijyhaulinreiän ympäriltä on leikattava lihaa pois, jotta lyijypitoisuus lihassa ei nousisi”, kertoo Ruotsin Metsästäjäliiton Fredrik Widemo.
Ensimmäisessä tutkimusvaiheessa näytteet olivat hirvenlihaa, nyt hankitaan näytteitä myös muista riistalajeista. Tämän lisäksi toisessa vaiheessa tutkitaan myös paljon riistalihaa syöviä ihmisiä.
”On erittäin hyödyllistä selvittää, onko metsästäjillä enemmän lyijyä veressä kuin muilla ihmisillä. Ammuksien lyijyn imeytyminen on aiemmin kyseenalaistettu metsästäjien keskuudessa”, kertoo Widemo.
SARI PENTTINEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
