Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Niinistö matkustaa tänään Turkkiin, Erdoganin Nato-lupausta odotetaan perjantaina

Turkki ja Unkari ovat ainoat maat, jotka eivät ole ratifioineet Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä.
Niinistön mukaan on ollut tiedossa, että tehtyään Nato-ratifiointia koskevan päätöksensä Erdogan haluaa tavata hänet ja lunastaa lupauksensa suoraan presidentiltä presidentille. LEHTIKUVA /  HEIKKI SAUKKOMAA.
Niinistön mukaan on ollut tiedossa, että tehtyään Nato-ratifiointia koskevan päätöksensä Erdogan haluaa tavata hänet ja lunastaa lupauksensa suoraan presidentiltä presidentille. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA.  

Presidentti Sauli Niinistö matkustaa tänään Turkkiin kaksipäiväiselle työvierailulle. Niinistön odotetaan tuovan Turkista mukanaan lupauksen siitä, että Turkki ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden.

Niinistö tapaa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin perjantaina Istanbulissa. Tänään torstaina Niinistö vierailee Kaakkois-Turkin maanjäristysalueella. Helmikuun alun maanjäristyksessä Turkissa ja Syyriassa kuoli yli 55 000 ihmistä, joista yli 48 000 Turkissa. Niinistön seurueessa on mukana myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Niinistön mukaan on ollut tiedossa, että tehtyään Nato-ratifiointia koskevan päätöksensä Erdogan haluaa tavata hänet ja lunastaa lupauksensa suoraan presidentiltä presidentille.

”Turkkilaiset ovat toivoneet, että olen paikalla kuittaamassa vastauksen, kun he tästä päätöksestä ilmoittavat”, Niinistö kertoi presidentin kanslian välittämässä sähköpostissa medialle keskiviikkona, jolloin Turkin-matkasta ilmoitettiin.

Erdogan itse kertoi keskiviikkona medialle aikovansa lunastaa lupauksensa Suomelle Nato-jäsenyydestä perjantaina, kun hän tapaa Niinistön.

Turkki ja Unkari ovat ainoat maat, jotka eivät ole ratifioineet Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä. Nyt vaikuttaa vahvasti siltä, että Turkki ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden ennen 14. toukokuuta pidettäviä Turkin vaaleja, mutta Ruotsin jäsenyyden ratifiointi jää myöhemmäksi. Turkki on läpi jäsenyysprosessin suhtautunut nihkeämmin Ruotsin kuin Suomen hakemukseen.

Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin mukaan Ruotsi on valmistautunut tilanteeseen, jossa Turkki ilmoittaisi aikeistaan ratifioida vain Suomen Nato-jäsenyys. Saksassa keskiviikkona vieraillut Kristersson sanoi Ruotsin toivovan mahdollisimman nopeaa ratifiointia omalle jäsenyydelleen Turkin vaalien jälkeen, jos yhtäaikainen eteneminen Suomen kanssa ei toteudu.

Niinistö lupasi jatkaa työtä Ruotsin Nato-jäsenyyden edistämiseksi.