Karppaus ei oleilmastoteko
Suomen luonnonsuojeluliitto ja Luonto-Liitto arvostelevat laihduttajien suosimaa karppausta.
Eläintuotteisiin perustuva proteiinidieetti voi luontojärjestöjen mukaan jopa tuplata ruuan ilmastovaikutukset tavanomaiseen ruokavalioon verrattuna.
Vastuullinen ruokavalio sisältää vuodenajan mukaisesti juureksia, perunaa, palkokasveja, muita Suomessa avomaakautena kasvatettuja tuotteita sekä metsien antimia. Näiden elintarvikkeiden lisäämistä ruuan kulutuksessa puoltavat myös terveyssuositukset.
Kasvissyöjäksi ei tarvitse välttämättä ryhtyä, Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen toteaa.
”Jokainen voi vähentää oman ravintonsa ympäristöjalanjälkeä lisäämällä arjessaan niitä päiviä, joina nauttii aterialla pääasiassa kasvisperäistä ruokaa.”
Ympäristövastuullisen ruokakulttuurin edistämiseen tarvitaan liittojen mielestä myös yhteiskunnallisia toimenpiteitä, kuten maatalouspolitiikan ja ruuan verotuksen uudistusta.
TARJA HALLA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
